150γρ. βιτάμ μαλακό (εκτός ψυγείου)
300γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του με ένα κουταλάκι μπέικιν πάουντερ και μισό κουταλάκι αλάτι
3 μήλα
1 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
3 αυγά
1 κεσεδάκι γιαούρτι
1 κουταλάκι κανέλα σκόνη
1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1 κουταλιά της σούπας μπράντυ ή κάποιο αρωματικό λικέρ
Χτυπάμε το βιτάμ να ασπρίσει, του προσθέτουμε δυο κουταλιές ζάχαρη και το χτυπάμε ακόμη λίγο. Προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα. Ανακατεύουμε τα μπαχαρικά στο αλεύρι και το προσθέτουμε εναλλάξ με το γιαούρτι στο μείγμα. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε στον τρίφτη του κρεμμυδιού. Ανακατεύουμε στο μείγμα τον πολτό από τα δύο μήλα και αδειάζουμε σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι με διάμετρο 24 εκατοστά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 -180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ψηθεί όπως ακριβώς γίνεται με ένα κανονικό κέικ, μόνο που το συγκεκριμένο δεν έχει ζάχαρη.
Στη συνέχεια βράζουμε 1 1/2 ποτήρι νερό την υπόλοιπη ζάχαρη και τον πολτό από το ένα μήλο σε ελαφρύ σιρόπι μαζί με την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το μπράντυ να βράσουν καλά. Όταν κρυώσει λιγάκι το αδειάζουμε λίγο λίγο στο κέικ
και αργότερα που το γλυκό μας θα είναι πια χλιαρό το κόβουμε σε κομμάτια. Μπορούμε να το γαρνίρουμε με ψιλοκομμένη καρυδόψιχα. Έχοντας αποφύγει να βάλουμε ζάχαρη στο κυρίως κέικ το σιροπιάζουμε στην ουσία με μόνο λίγη παραπάνω ζάχαρη από ότι θα βάζαμε φτιάχνοντας κανονικά το κέικ και έχουμε ένα ωραίο σιροπιαστό γλυκό με λιγότερες θερμίδες.
Την συνταγή αυτή μας την έστειλε η Σοφία Πανδη, την οποία και ευχαριστούμε πολύ!