1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500γρ. χλιαρό νερό
100γρ. ζάχαρη
20γρ. αλάτι
100γρ. ελαιόλαδο
80γρ. μαγιά νωπή
Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε. Χλιαρένουμε το νεράκι και ρίχνουμε μέσα το λάδι και τη μαγιά. Το χυλό της μαγιάς τον ρίχνουμε στο αλεύρι και ζυμώνουμε. Θέλουμε μία ωραία σφιχτή ζύμη που να μην κολλάει στα χεράκια. Κουκουλώνουμε το μπολ μας για μια ώρα. Φουσκωωωωωωωνει… ξαναζυμώνουμε και σκεπάζουμε για άλλα 15′. Έτοιμο το θαυματουργό το ζυμαράκι…
Κόβουμε μπαλάκια 80-100γρ. τα ανοίγουμε με τον πλάστη ή με τα χεράκια και γεμίζουμε… Τυράκι, ελίτσες, πιπερίτσες, ζαμπόν, μπέικον, κασέρι, γραβιέρα, μπλε τυρί, μανιτάρια… Ό,τι σας τραβάει η ορεξίτσα… Κλείνουμε και βάζουμε το κλείσιμο από κάτω σε ταψί αφού έχουμε τοποθετήσει λαδόκολλα… μη τρίβουμε και τζάμπα… Αφήνουμε τα γεμισμένα ζυμαράκια 15′ να πάρουν πάλι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° πάνω κάτω αέρα μέχρι να ροδίσουν. Μόλις τα βγάλουμε καυτά με ένα πινέλο τα περνάμε με λίγο νεράκι να τσιρτσιρίσουν και να γυαλίσουν… έτσι κρατάνε την τραγανάδα τους…
Λιλίκα
Η συνταγή καθώς και η φωτογραφία που τη συνοδεύει, είναι της φίλης μας της Λιλίκας και δημοσιεύονται στη Ματιά με την άδειά της.