1 1/2 κούπα βρώμη
2 κούπες καρυδόψιχα
6-8 χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
1-2 πορτοκάλια (χυμό και ξύσμα)
1 κουταλάκι κανέλα
1/2 κουταλάκι γαρύφαλο
Σε ένα μπλέντερ βάζουμε μέρος της βρώμης και το αλέθουμε μέχρι να γίνει σαν αλεύρι. Επαναλαμβάνουμε με όλη την ποσότητα της βρώμης και την βάζουμε σε ένα μπωλ ανάμειξης. Βάζουμε την μία κούπα καρύδια στο μπλέντερ και τα τρίβουμε πολύ (αλλά όχι εντελώς) και τα ρίχνουμε κι αυτά στο μπωλ. Τώρα βάζουμε την άλλη κούπα καρύδια και την χοντροτρίβουμε για να την χρησιμοποιήσουμε για πασπάλισμα (αν δεν θέλουμε πολύ καρύδια για πασπάλισμα βάζουμε λιγότερο από μία κούπα) και τα χοντροτριμμένα καρύδια τα βάζουμε σε ένα άλλο δοχείο. Βάζουμε στο μπλέντερ τους χουρμάδες και τους δουλεύουμε καλά. Προσθέτουμε το ξύσμα του ενός πορτοκαλιού, την κανέλα και το γαρύφαλο και στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο λίγο το χυμό του πορτοκαλιού. Αδειάζουμε το μείγμα στο μπωλ με την βρώμη και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά. Εάν δούμε πως το μείγμα μας είναι πολύ ξερό προσθέτουμε λίγο χυμό πορτοκαλιού ακόμη. Πλάθουμε τη ζύμη μας σε μπαλάκια και στη συνέχεια τα πλάθουμε λίγο σαν μπαστουνάκια έτσι ώστε να είναι σαν παραδοσιακά μελομακάρονα. Πασπαλίζουμε με καρύδι ή τα βουτάμε μέσα του. Τα στρώνουμε σε ωραία πιατέλα και τα απολαμβάνουμε!