2 φλυτζάνια λάδι
3/4 φλυτζανιού ζάχαρη
1 φλυτζάνι χυμό πορτοκάλι
1 δάκτυλο κονιάκ
1 1/2 δάκτυλο σόδα υγρή
1 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλάκι γαρύφαλλο
1 φλυτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
7 φλυτζάνια αλεύρι Αλατίνη για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια κοφτά μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι σόδα σκόνη
Υλικά για το σιρόπι:
3 φλυτζάνια ζάχαρη
2/3 φλυτζανιού μέλι
2 φλυτζάνια νερό
Υλικά για γαρνίρισμα:
Τριμμένα καρύδια
Χτυπάμε το λάδι στο μίξερ για λίγο μόνο του. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε για πολύ ώρα μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη και να «ασπρίσει». Στο χυμό πορτοκαλιού προσθέτουμε τη σόδα σκόνη και κατόπιν τα ρίχνουμε στο μείγμα. Τέλος προσθέτουμε όλα τα άλλα υλικά εκτός από το μπέικιν και το αλεύρι. Τα χτυπάμε λίγο και κατόπιν προσθέτουμε το μπέικιν και το αλεύρι λίγο λίγο έτσι ώστε να έχουμε μια ζύμη που να μην είναι σκληρή (μερικές φορές δεν παίρνει και τα 7 φλυτζάνια αλευριού αλλά λίγο λιγότερο). Πλάθουμε τα μελομακάρονα, τους κάνουμε σχέδιο από πάνω με τον τρίφτη του τυριού και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 με 30 λεπτά.
Έχουμε ήδη ετοιμάσει το σιρόπι (καλό είναι να το φτιάξουμε πρώτο και να το διατηρούμε ζεστό) και καθώς βγαίνουν τα μελομακάρονα από τον φούρνο, τα βουτάμε μέσα σε αυτό, καυτά. Στρώνουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια.
Την συνταγή αυτή μας έστειλε η Αγγελική, και την ευχαριστούμε πολύ.