Για τη ζύμη:
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
4 κούπες αλεύρι μαλακό
2 κούπες λάδι (αραβοσιτέλαιο)
1/2 κούπα ζάχαρη
1/4 κούπα κονιάκ
2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού
1/2 κούπα χυμός πορτοκαλιού
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι σόδα
Για το σιρόπι:
1 κούπα ζάχαρη
2 κούπες μέλι
1 1/2 κούπα νερό
Για το γαρνίρισμα:
1 κούπα καρυδόψιχα χοντροκομμένη
Λίγη κανελοζάχαρη
Σε μίξερ χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού και το χυμό πορτοκαλιού μέσα στον οποίο έχουμε διαλύσει και τη σόδα. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μπωλ μεγάλο και προσθέτουμε σταδιακά το σιμιγδάλι, το αλεύρι, και το μπέικιν πάουντερ ζυμώνοντας μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη ζύμη. Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα βάζουμε σε ένα ταψί. Τα ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά στους 180 βαθμούς. Καθώς ψήνονται τα μελομακάρονα εμείς θα ετοιμάσουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε για 5 λεπτά μετά το ξάφρισμα. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και όταν ψηθούν τα μελομακάρονα τα βουτάμε ένα ένα μέσα στο σιρόπι. Με τρυπητό τα βγάζουμε και τα πασπαλίζουμε με την καρυδόψιχα και την κανελοζάχαρη.