Για τη ζύμη:
2 ποτήρια του νερού καλής ποιότητας ελαιόλαδο
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη (όχι γεμάτο)
Μισό ποτήρι του νερού νερό
1 ποτήρι τον νερού φρέσκο χυμό πορτοκάλι
1 κουταλιά της σούπας μέλι
360γραμ. καρύδια χοντροκοπανισμένα
10 γραμ. αμμωνία 15 γρ. σόδα
1 μικρό μοσχοκάρυδο ξυσμένο
Φλούδα ξυσμένη ενός πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού κανελογαρίφαλα κοπανισμένα
1300 γραμ. αλεύρι περίπου (όσο σηκώσει, για να γίνει η ζύμη μαλακιά)
Καρύδια, αμύγδαλα κοπανισμένα για πασπάλισμα
Για το σιρόπι:
1 ποτήρι του νερού νερό
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
1 ποτήρι του νερού μέλι
Βάζουμε το λάδι σε ένα μπωλ και το χτυπάμε με το μίξερ καλά, μέχρι ν’ ασπρίσει. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μέλι, το νερό, τη διαλυμένη σόδα, τα καρύδια, την αμμωνία και τα μπαχαρικά. Συνεχίζουμε να τα χτυπάμε όλα στο μίξερ και προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, μέχρι να γίνει ή ζύμη μαλακιά και εύπλαστη.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα, και με έναν τρίφτη τυριού πατάμε τη μια τους πλευρά ώστε να δημιουργηθεί το σχέδιο του. Τα τοποθετούμε σε ταψί και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.
Στο μεταξύ βάζουμε σε κατσαρόλα το μέλι, τη ζάχαρη και το νερό να πάρουν βράση. Κατεβάζουμε το σιρόπι από τη φωτιά, βουτάμε τα μελομακάρονα ένα ένα στο σιρόπι και τα βγάζουμε με τρυπητή σπάτουλα.
Τα στρώνουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με λίγη κανέλλα και με καρύδια ή αμύγδαλα κοπανισμένα.