Μην παραλείψετε να δείτε: Εύφρανας Ημάς Κύριε – Μοναστηριακή παραδοσιακή Ελληνική Μαγειρική, Άγιος Παρθένιος – Ιερό Προσκύνημα Αγίου Παρθενίου, Άνθρωπε Αγάπα και Μαγειρεύοντας με τον Πατέρα Παρθένιο!
8 φλυτζάνες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 φλυτζάνες ελαιόλαδο
1 φλυτζάνα ζάχαρη
1/2 φλυτζάνα χυμό πορτοκάλι
1/2 φλυτζάνα κονιάκ
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. σόδα
1 κ.σ. κανέλλα
1/2 κ.σ. γαρύφαλλο
Υλικά για το σιρόπι:
2 ποτήρια νερό
2 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρια μέλι
Μισό πορτοκάλι
2 ξύλα κανέλλας
5-6 γαρύφαλλα
Καρύδια χοντροκομμένα
Σουσάμι
Σε ένα μπωλ βάζουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με σύρμα. Ρίχνουμε κανέλα, γαρίφαλο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Στο χυμό πορτοκαλιού ρίχνουμε το μπέικιν και την σόδα και ανακατεύουμε πάνω από το μπωλ μας και το ρίχνουμε μέσα. Προσθέτουμε και το κονιάκ συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε με το χέρι μας να ανακατευτεί καλά. Πλάθουμε τα μελομακάρονά μας και τα πατάμε πάνω στον τρίφτη τυριού. Τα βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30-45 λεπτά στον αέρα.
Όσο ψήνουμε τα μελομακάρονά μας, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, τα ξυλάκια κανέλας, τα γαρίφαλα και το πορτοκάλι. Σοροπιάζουμε τα κρύα μελομακάρονα σε ζεστό σιρόπι.
Σε πιατέλα βάζουμε λίγα καρύδια τριμμένα χοντρά, βάζουμε τα μελομακάρονα και πασπαλίζουμε με ακόμα λίγα καρύδια με σουσάμι.
Μην παραλείψετε να δείτε: Εύφρανας Ημάς Κύριε – Μοναστηριακή παραδοσιακή Ελληνική Μαγειρική, Άγιος Παρθένιος – Ιερό Προσκύνημα Αγίου Παρθενίου, Άνθρωπε Αγάπα και Μαγειρεύοντας με τον Πατέρα Παρθένιο!