1 1/2 φλιτζάνι λάδι
4 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 πορτοκάλι (χυμός και ξύσμα)
1/4 φλιτζανιού κονιάκ
1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη Ζωγράφος
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/4 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
Υλικά για το σιρόπι:
2/3 φλιτζανιού καστανή ζάχαρη Ζωγράφος
2/5 φλιτζανιού νερό
1 1/2 φλιτζάνι μέλι
Υλικά για το γαρνίρισμα:
1/2 φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα
Χτυπάμε στο μίξερ για πέντε λεπτά περίπου το λάδι και τη ζάχαρη να ασπρίσουν. Ρίχνουμε το χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού, το κονιάκ, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα και το γαρύφαλλο και εξακολουθούμε να χτυπάμε έντονα στο μίξερ. Τέλος προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη. Πλάθουμε τα μελομακάρονα μας, τα αραδιάζουμε σε ταψί καλά λαδωμένο και τα ψήνουμε για μισή περίπου ώρα στους 175 βαθμούς μέχρι να πάρουν χρώμα. Στο μεταξύ βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τα υλικά για το σιρόπι και τα αφήνουμε να βράσουν για πέντε λεπτά. Μόλις βγάλουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο τα περιχύνουμε με σιρόπι και τα αναποδογυρίζουμε για να σιροπιαστούν από όλες τις πλευρές. Τα πασπαλίζουμε με τα τριμμένα καρύδια και τα τοποθετούμε σε γιορτινές πιατέλες.