3 ποτήρια λάδι
1 ποτήρι ζάχαρη
1 κρασοπότηρο αλουσια (στάχτη βρασμένη από πριν με νερό -αναλογίες περίπου 2 κουταλιές στάχτη σε 1 ποτήρι νερό, καλά βρασμένη και σουρωμένη με τούλι διπλό)
1 ρακοπότηρο λικέρ
1 κουταλιά κοφτή σόδα
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
7 σταγόνες εσάνς κανέλας (πωλείται σε καφεκοπτεία)
1/2 κουταλάκι κανέλα και γαρύφαλλο
1 ποτήρι χυμός πορτοκαλιού
3 κουταλιές χυμός λεμονιού
Αλεύρι όσο σηκώσει (μαλακή ζύμη)
Υλικά για το σιρόπι:
1 κιλό ζάχαρη
1 κιλό νερό
1/2 κιλό μέλι
1 ξύλο κανέλας
Υλικά για το πασπάλισμα:
Καρυδόψιχα τριμμένη
Φτιάχνω πρώτα το σιρόπι και το αφήνω στην άκρη να κρυώσει. Σε μια λεκάνη ρίχνω τα υλικά με τη σειρά που γράφονται και πλάθω τα μελομακάρονα. Τα ψήνω σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. Τα σιροπιάζω με κρύο σιρόπι και χλιαρά τα μελομακάρονα. Πασπαλίζω με τριμμένο καρύδι και είναι έτοιμα για σερβίρισμα. ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ!
Τη συνταγή αυτή μας την έστειλε η Μαρία Παρασκευά, την οποία και ευχαριστούμε πολύ!