4 κούπες αλεύρι
2 κούπες σιμιγδάλι χονδρό
1 1/2 κούπα λάδι
1/2 κούπα ζάχαρη
1 σφηνάκι κονιάκ
1 κουταλάκι γλυκού σόδα
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλιά κανελογαρύφαλλο τρίμμα
Χυμό ενός πορτοκαλιού
Υλικά για την γέμιση:
1/2 κούπα καρύδι τρίμμα
1 κουταλιά μέλι
1 κουταλιά κανελογαρύφαλλο τρίμμα
Υλικά για το σιρόπι:
2 κούπες νερό
2 κούπες μέλι
2 κούπες ζάχαρη
1 φλούδα κανέλα
Υλικά για το πασπάλισμα:
Καρύδι τρίμμα
Χτυπάτε στο μίξερ ή με σύρμα το λάδι με τη ζάχαρη για 5 λεπτά. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτετε το χυμό πορτοκαλιού μαζί με τη σόδα, το κονιάκ, το κανελογαρύφαλλο, το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι με το σιμιγδάλι. Ζυμώνετε μια ζύμη σφιχτή. Στη συνέχεια, πλάθετε μακρόστενα μικρά κομμάτια, εσωκλείοντας 1 κουταλάκι του γλυκού από το μείγμα της γέμισης (απλά έχετε ανακατέψει όλα της τα υλικά καλά). Χαράσσετε ελαφρά με μαχαιράκι ή πιρουνάκι, για να έχουν γραμμώσεις ωραίες. Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσει η ζύμη. Μετά τα αραδιάζετε αραιά σε λαδωμένο ταψάκι και τα ψήνετε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο επί 30 λεπτά.
Ετοιμάζετε το σιρόπι, βράζοντας το νερό και κατόπιν προσθέτοντας τα υπόλοιπα υλικά. Συνεχίζετε τον βρασμό μέχρι να κάνει το σιρόπι σας φουσκάλες.
Ύστερα, αφού βγάλετε τα μελομακάρονα από το φούρνο, τα βουτάτε στο ζεστό πάντα σιρόπι επί 1-2 λεπτά και τα αφήνετε να στραγγίσουν. Μετά τα βάζετε μέσα σε όμορφη πιατέλα, τα πασπαλίζετε με τρίμμα καρύδι και… καλή σας όρεξη!!!
Τη συνταγή αυτή μας την έστειλε η Ξένια Προϊκάκη, την οποία και ευχαριστούμε πολύ!