6 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κούπες λάδι
1 κούπα ζάχαρη
4 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
1 κουταλιά κανέλα
1 κουταλάκι γαρίφαλο τριμμένο
Υλικά για το σιρόπι:
3 κούπες ζάχαρη
3 κούπες νερό
Χυμό και φλούδα από ένα λεμόνι
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, τα βράζουμε για δέκα λεπτά περίπου και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σε ένα μπωλ χτυπάμε καλά το λάδι με τη ζάχαρη να ασπρίσει και προσθέτουμε τις βανίλιες, το μπέικιν, τη κανέλα και το γαρίφαλο. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι εναλλάξ με ένα ποτήρι νερό χτυπώντας ώστε να πάρουμε ένα μείγμα που πλάθεται. Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα φουρνίζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί στους 175 βαθμούς για μισή ώρα με σαράντα λεπτά.
Μόλις βγουν τα μελομακάρονα τα βουτάμε στο σιρόπι μέχρι να βουλιάζει ελάχιστα το κάτω μέρος τους. Στρώνουμε τα μελομακάρονα σε πιατέλα και εάν θέλουμε τα πασπαλίζουμε με μείγμα από λίγη ζάχαρη, κανέλα και ελάχιστο γαρίφαλο.