1 κιλό μελιτζάνες τσακώνικες
1/2 κιλό χυλοπίτες χωριάτικες ή λαζάνια
3 μέτρια κρεμμύδια ξερά
3 σκελίδες σκόρδο
1 ματσάκι μαϊντανό
1/2 πιπεριά πράσινη
1 κιλό ώριμες φρέσκες ντομάτες
Μυζήθρα τριμμένη (προαιρετικά)
Αλάτι, πιπέρι
Χαράζουμε τις μελιτζάνες στη μέση χωρίς να φτάσουμε στις άκρες και τις αφήνουμε μέσα σε νερό αλατισμένο για μία ώρα περίπου για να ξεπικρίσουν.
Αφού αφήσουμε τις μελιτζάνες να στραγγίξουν, τις τσιγαρίζουμε. Στη συνέχεια, περνάμε απ’ το τηγάνι τα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες, το μαϊντανό, την πιπεριά και το σκόρδο.
Τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε μία κατσαρόλα, ρίχνουμε πάνω τα τηγανισμένα κρεμμύδια και προσθέτουμε τις ντομάτες κομμένες σε κύβους, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε ενάμισι ποτήρι νερό και τ’ αφήνουμε να βράσουν για λίγη ώρα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα αν χρειαστεί και βάζουμε τις χυλοπίτες. Ανακατεύουμε το φαγητό μας μόνο στην αρχή και μετά το αφήνουμε να βράσει για πέντε λεπτά περίπου. Σβήνουμε την φωτιά και αφήνουμε τις χυλοπίτες να φουσκώσουν για περίπου 20 λεπτά.
Σερβίρουμε και πασπαλίζουμε (αν θέλουμε) με την τριμμένη μυζήθρα.