Για τη γέμιση:
1 κιλό μυζήθρα
3 αυγά
1 φλυτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
1 κιλό ζάχαρη
Λίγη μαστίχα
Λίγη βανίλια
Μια κουταλιά βούτυρο
Για το φύλλο:
1 κιλό αλεύρι
Λίγο λάδι
Αλάτι
Νερό όσο πάρει
Λιώνουμε την μυζήθρα με το πιρούνι σε ένα μπολ και βάζουμε μέσα τα αυγά, την ζάχαρη, την μαστίχα κοπανισμένη, το βούτυρο, τη βανίλια και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε.
Ζυμώνουμε τα υλικά για τη ζύμη και ανοίγουμε το φύλλο (με την ίδια διαδικασία όπως στα Μελιτίνια Σαντορίνης). Κόβουμε στρογγυλούς δίσκους με ένα πιάτο διαμέτρου περίπου 10cm, βάζουμε στο κέντρο μια κουταλιά γέμιση και τσιμπάμε το φύλλο γύρω – γύρω. Ψήνουμε τα μελιτερά σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.
Τα Μελιτερά της Ανάφης είναι τα αντίστοιχα Μελιτίνια της Σαντορίνης. Οι διαφορές τους είναι δύο:
1) στην εμφάνιση: τα τσιμπήματα στα Μελιτίνια Σαντορίνης είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο (ένα σαντορινιό μελιτίνι έχει γύρω στα 50 τσιμπήματα), ενώ τα τσιμπήματα στα Μελιτερά της Ανάφης είναι πολύ αραιά (ένα αναφιώτικο μελιτερό έχει γύρω στα 5-10 τσιμπήματα).
2) στη γέμιση: τα Μελιτερά Ανάφης περιέχουν και σιμιγδάλι ενώ τα Μελιτίνια Σαντορίνης όχι.
Την συνταγή αυτή μας έστειλε ένας επισκέπτης της Ματιάς, τον οποίο και ευχαριστούμε πολύ!