1 1/2 κιλό σταφύλια κόκκινα ή μαύρα (πχ. μαύρες σταφίδες) χωρίς κουκούτσια
1/2 κιλό ζάχαρη
3 κουταλιές χυμό λεμονιού
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε πλυμένα και στεγνά τα σταφύλια και τους προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη. Με ένα μπαστούνι κοπής πολτοποιούμε εντελώς τα σταφύλια και αφήνουμε το μείγμα μας να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά έτσι ώστε ίσα να κάνει φουσκαλίτσες στο πάνω μέρος της η μαρμελάδα σταφύλι, ανακατεύοντας τακτικά. Όταν η μαρμελάδα μας σκουρύνει και πήξει ελαφρά ανακατεύουμε συχνότερα. Όταν ανακατεύοντας μένει για λίγο καθαρός ο πάτος της κατσαρόλας μας, τότε η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη (μπορούμε να βάλουμε 2 κουταλιές σε ένα πιάτο, αν σταθούν στη θέση που τις βάλαμε, τότε είναι έτοιμη! Την φυλάσσουμε σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα και όταν ανοίξουμε κάποιο το φυλάσσουμε στο ψυγείο.