700γρ. μανιτάρια
120γρ. τυρί μπρι (brie)
4 κούπες ζεστό ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
2 σκελίδες σκόρδο
1 κρεμμύδι ξερό
2 κουταλιές αλεύρι ή ρυζάλευρο
1/2 φλυτζάνι κρασί λευκό
1/2 κούπα γάλα ή κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές βούτυρο
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 κουταλάκι θυμάρι τριμμένο
Αλάτι, πιπέρι
Μυρωδικά ψιλοκομμένα (για το γαρνίρισμα)
Φρεσκοφρυγανισμένο ψωμί (για το γαρνίρισμα)
Κόβουμε τα μανιτάρια σε φετούλες, το κρεμμύδι σε καρεδάκι, το τυρί μπρι σε κυβάκια ενός πόντου, αφαιρούμε το φύτρο από το σκόρδο και το ψιλοκόβουμε. Απλώνουμε τα μανιτάρια μας σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί αλειμμένο με ελαιόλαδο και τα φουρνίζουμε για μισή ωρίτσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να πάρουν χρώμα και να καραμελώσουν (όταν γίνουν από τη μία στα 15 περίπου λεπτά, τα γυρίζουμε να γίνουν και από την άλλη).
Εν τω μεταξύ λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια θερμοκρασία μέσα σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια να σωταριστούν για περίπου δέκα λεπτά. Προσθέτουμε και το θυμάρι και το σκόρδο και ανακατεύουμε για κάνα δυο λεπτά. Προσθέτουμε και το αλεύρι και ανακατεύουμε μαγειρεύοντας για περίπου δύο λεπτά. Ρίχνουμε και το κρασί και στη συνέχεια ζεστό το ζωμό κοτόπουλου και το μεγαλύτερο μέρος των μανιταριών (Κρατάμε αυτά που έχουν το καλύτερο χρώμα για να γαρνίρουμε τα πιάτα μας). Σιγοβράζουμε για δέκα λεπτά. Τέλος βάζουμε το γάλα, το τυρί μπρι -όταν λιώσει αφαιρούμε το εξωτερικό μέρος του-, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά το γούστο μας και πολτοποιούμε τη σούπα μας με το μπαστούνι κοπής.
Σερβίρουμε γαρνίροντας με φετούλες μανιταριών, φρέσκα μυρωδικά και φρυγανισμένο ψωμί.