5 ποτήρια νερό
3/4 του ποτηριού λάδι
6-8 σαντορινιά ντοματάκια ψιλοκομμένα, όχι όμως αποφλοιωμένα
1 κουταλιά σούπας πελτέ
1 – 1,5 κούπα ζυμαρικό της προτίμησης μας (ή κοφτό ή κριθαράκι ή σουσαμάκι ή αστράκι κλπ)
Αλάτι, πιπέρι
Βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό, το λάδι και τον πελτέ, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να πάρει βράση. Μόλις δούμε ότι το νερό κοχλάζει, ρίχνουμε τα ντοματάκια, το ζυμαρικό, αλάτι, πιπέρι και συνεχίζουμε το βράσιμο ανάλογα πόσο aldente ή λιωμένο θέλουμε το ζυμαρικό. Όταν είναι έτοιμη τη κατεβάζουμε από τη φωτιά και τη σερβίρουμε στα πιάτα.
Σημείωση: κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα αλλά στην περίπτωση μόνο που το νερό έχει λιγοστέψει στην κατσαρόλα και εμείς θέλουμε η σούπα μας να είναι αραιή.
Η “μανέστρα” είναι η παραδοσιακή ντοματόσουπα της Σαντορίνης. Με τον όρο “μανέστρα” οι Σαντορινιοί αποκαλούν γενικά στο σύνολο τα μικρά σε σχήμα ζυμαρικά δηλαδή: κοφτό, κριθαράκι, σουσαμάκι, αστράκι, πεπονάκι κλπ, τα οποία και χρησιμοποιούν στην σούπα που της δίνει και την ονομασία. Η διαφορά της σαντορινιάς “μανέστρας” από μια κλασσική ντοματόσουπα είναι ότι η “μανέστρα” περιέχει μόνο βασικά 3 υλικά: νερό, ντομάτα και ζυμαρικό, τίποτα άλλο. Δεν περιέχει δηλαδή ούτε λαχανικά π.χ. καρότα, πατάτες, κρεμμύδια, μαϊντανό κλπ, ούτε άλλου είδους προσθήκες π.χ. κύβους, κρέμα γάλακτος, ρύζι. Είναι φαγητό που το συνηθίζουν πολύ τα βράδια του χειμώνα αφού είναι υγιεινό και ελαφρύ αλλά κυρίως σε περιόδους νηστείας π.χ. Σαρακοστή, Μεγάλη Εβδομάδα. Ιδιαίτερα δε την Μεγάλη Παρασκευή που δεν τρώγεται ούτε το λάδι, μαγειρεύουν τη νερόβραστη εκδοχή της, δηλαδή μανέστρα χωρίς λάδι.