1 κιλό αλεύρι
600 γραμμάρια νερό
Λίγη μαγιά (προαιρετικά)
2 αυγά (προαιρετικά)
Οι μακαρούνες είναι τα χειροποίητα «σπιτικά» μακαρόνια που έφτιαχναν οι νοικοκυρές στα νησιά του νοτίου Αιγαίου τα παλιά χρόνια όταν δεν υπήρχαν ακόμη στο εμπόριο τα βιομηχανοποιημένα ζυμαρικά. Η ονομασία «μακαρούνες» καθιερώθηκε στην Κάρπαθο και από εκεί διαδόθηκε και στα υπόλοιπα νησιά των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων. Για αυτό η ονομασία «μακαρούνες Καρπάθου» είναι πολύ διαδεδομένη στην νησιώτικη κουζίνα. Ακόμη και σήμερα πολλές νοικοκυρές σε όλα τα νησιά του Αιγαίου προτιμούν να φτιάχνουν χειροποίητα μακαρόνια αντί να αγοράζουν τα έτοιμα ζυμαρικά από το εμπόριο.
Ανακατεύουμε το νερό με το αλεύρι (όποιος θέλει προσθέτει λίγη μαγιά και 2 αυγά) και πλάθουμε μέχρι να γίνει μία ζύμη σφικτή. Κόβουμε μικρά κομματάκια και τα πλάθουμε σε κλώνο. Κόβουμε λίγη ζύμη και τη πλάθουμε σε μακρόστενες λωρίδες. Με τα δάκτυλα πιέζοντας τη ζύμη φτιάχνουμε μικρά μπαστουνάκια με διπλωμένες τις άκρες. Βάζουμε τις μακαρούνες σε αλευρωμένο ταψί για να μην κολλήσουν και εν συνεχεία τις βράζουμε όπως βράζουμε τα μακαρόνια.
Όταν βράσουν στρώνουμε στο πιάτο μυζήθρα ξερή τριμμένη και από πάνω τις «μακαρούνες» και σάλτσα της προτίμησης μας.
Την συνταγή αυτή μας έστειλε μια φίλη της Ματιάς, την οποία και ευχαριστούμε πολύ!