1 πακέτο μακαρόνια Νο 10 (500 γρ.)
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
Λίγο ελαιόλαδο
Αλάτι
Τυρί για το σερβίρισμα
Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το πολτοποιούμε στο μούλτι. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και όταν κάψει προσθέτουμε σε αυτό το πολτοποιημένο κρεμμύδι. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι για λίγο, ώστε να καραμελώσει, και προσθέτουμε 2 1/2 λίτρα νερό και λίγο αλάτι. Όταν το νερό αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα αφήνουμε στη φωτιά έως ότου μαλακώσουν αλλά δεν βράσουν τελείως. Σβήνουμε το μάτι και τα αφήνουμε έως ότου απορροφήσουν τη μεγαλύτερη ποσότητα του νερού. Τα σερβίρουμε ζεστά, χωρίς να τα σουρώσουμε, πασπαλισμένα με τυρί.
Η Κρητική αυτή συνταγή για μακαρόνια είναι της γιαγιάς Γραμματικής. Μας την έδωσε η κυρία Ολυμπία Δαρουκάκη, και την ευχαριστούμε πολύ.