1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
4 κλωνάρια σέλερι
250γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
2 ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους
1 πασάτα ντομάτας (500γρ.)
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
4 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
1 κρασοπότηρο κρασί κόκκινο
6 γαρύφαλλα (μοσχοκάρφια)
2 φύλλα δάφνης
1 κουταλιά ζάχαρη
Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
Λίγο βασιλικό
Λίγη ρίγανη
Αλάτι, πιπέρι
Ελαιόλαδο
Παρμεζάνα ή μυζήθρα τριμμένη
Σε μια μεγάλη σοτέζα βάζουμε ελαιόλαδο και μέσα σοτάρουμε τον κιμά για περίπου ένα δεκάλεπτο ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σέλερι, τα μανιτάρια, τις ντομάτες, την πασάτα ντομάτας, το πελτέ, το σκόρδο, το κρασί, τα γαρύφαλλα, τα δαφνόφυλλα, την ζάχαρη, τον μαϊντανό, τον βασιλικό, την ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Όταν πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό, καπακώνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει η σάλτσα μας μέχρι να μείνει σχεδόν χωρίς υγρά.
Βράζουμε τα ζυμαρικά μας σε άφθονο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τον χρόνο που ορίζει το πακέτο τους ώστε να γίνουν αλ ντέντε.
Τα σουρώνουμε και τα προσθέτουμε στην σοτέζα. Ανακατεύουμε καλά ώστε να καλυφθούν εντελώς με την σάλτσα κιμά. Σερβίρουμε σε πιάτα, πασπαλίζουμε με τυρί και απολαμβάνουμε!
Σημείωση: Αυτή η σάλτσα κερδίζει σε νοστιμιά όσο περισσότερο μαγειρεύεται. Εάν θέλουμε μπορούμε να της προσθέσουμε εξ αρχής 1-2 κούπες ζωμό βοδινού ώστε να μαγειρευτεί για περισσότερο χρόνο και να γίνει ακόμη πιο νόστιμη. Καλή απόλαυση!