Αλεύρι
Αλάτι
Νερό
Μυζήθρα τριμμένη
Βούτυρο γάλακτος
Σε μια βαθιά λεκάνη ζυμώνουμε το αλεύρι μαζί με λίγο αλάτι και όσο νερό πάρει ώστε να γίνει μια ζύμη μέτρια. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια πλάθουμε κορδόνια πάχους όσο είναι η άκρη του μικρού μας δακτύλου. Κόβουμε τα κορδόνια σε κομματάκια μήκους 2 εκατοστών περίπου και καθένα από αυτά με τον δείκτη και τον μέσο μας, το πατάμε σέρνοντάς το ταυτόχρονα έτσι ώστε να στρίψει η ζύμη και να δημιουργηθεί ένα «κοχυλάκι». Αλευρώνουμε τα μακαρόνια και τα απλώνουμε σε ταψιά. Αφού τα ετοιμάσουμε όλα βάζουμε στη φωτιά μια μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο νερό και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει καλά. Θα βράσουμε τα μακαρόνια που φτιάξαμε σε δόσεις. Κοσκινίζουμε τα μακαρόνια μας έτσι ώστε να φύγει το παραπάνω αλεύρι και τα ρίχνουμε λίγα λίγα στην κατσαρόλα έτσι ώστε να μην σταματάει ο βρασμός της και να τα σηκώνει το νερό επάνω. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να σταματήσουν να αφρίζουν και τα βγάζουμε από την κατσαρόλα με τον κεψέ (τρυπητή κουτάλα). Τα στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι και τα ρίχνουμε στο σκεύος που θα τα σερβίρουμε πασπαλίζοντάς τα καλά με μπόλικη μυζήθρα. Σε ένα τηγάνι «καίμε» βούτυρο γάλακτος και όταν κάψει τόσο ώστε να μην τσιτσιρίζει πια, με αυτό περιχύνουμε τα κατσιαστά μακαρόνια μας. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τα μακαρόνια που βγαίνουν δόσεις δόσεις από την κατσαρόλα.
Σημείωση: Τα παραδοσιακά σπιτικά μακαρόνια που φτιάχνουμε με το χέρι, θα τα συναντήσετε -σε διάφορα μέρη της Ελλάδας- με το όνομα: μακαρόνια κατσιαστά ή ντόντιλιες ή τζόλια ή τζότζιλες ή γκόκλιες!