1 πακέτο μακαρόνια
3/4 κιλού αχιβάδες, γυαλιστερές, κ.α.
4 σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες
3-4 ντοματάκια πομοντόρια ψιλοκομμένα (ή 2 ντομάτες)
1 κούπα λευκό κρασί
5-6 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλιά χυμό και λίγο ξύσμα λεμονιού
3 κουταλιές βούτυρο
Αλάτι, πιπέρι
Ελαιόλαδο
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα θαλασσινά μας.
Βράζουμε τα ζυμαρικά μας σε άφθονο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου τους. Πριν τα σουρώσουμε κρατάμε 1 τουλάχιστον κούπα από το νερό όπου έβρασαν τα μακαρόνια γιατί θα την χρειαστούμε στη σάλτσα. Σουρώνουμε τα μακαρόνια και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
Ενόσω τα μακαρόνια μας βράζουν βάζουμε σε μια κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο και το βούτυρο να λιώσουν και να ζεσταθούν καλά. Μέσα ρίχνουμε το σκόρδο και το ανακατεύουμε για μισό λεπτό, ή μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρυσό χρώμα. Προσθέτουμε τα ντοματάκια και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το κρασί, μισή κούπα από το νερό των ζυμαρικών, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, μία κουταλιά από τον μαϊντανό και τα αφήνουμε όλα μαζί να βράσουν. Προσθέτουμε και τα θαλασσινά μας και βράζουμε για περίπου δέκα λεπτά μέχρι να ανοίξουν όλα. Εάν κάποιο δεν ανοίξει το πετάμε. Προσθέτουμε και τα μακαρόνια μας στην κατσαρόλα και τα ανακατεύουμε προσεκτικά να πάρουν πάνω τους σάλτσα. Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό τους εάν χρειάζεται και τα σιγοβράζουμε για ένα δύο λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και δοκιμάζουμε αν έχουν αρκετό αλάτι και πιπέρι. Τέλος σερβίρουμε σε πιατέλα ή σε πιάτα, πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο μαϊντανό και περιχύνουμε με λίγο παρθένο ελαιόλαδο.