3/4 κιλού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μπέικιν
2 κουταλάκια μαγιά ξηρή
200γρ. γάλα εβαπορέ
2 μεγάλα αυγά
100γρ. ζάχαρη
2 βανίλιες
1 πρέζα αλάτι
Λάδι για το τηγάνισμα
Υλικά για το γαρνίρισμα:
Ένα από τα παρακάτω ή συνδυασμός αυτών
Μέλι
Σουσάμι
Καρύδια
Κανέλα
Σιρόπι σοκολάτας
Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν, τις βανίλιες και τη ζάχαρη. Σε λίγο χλιαρό νερό διαλύουμε την ξηρή μαγιά. Κάνουμε στο αλεύρι μια λακουβίτσα και εκεί ρίχνουμε την διαλυμένη μαγιά, το γάλα και τα αυγά. Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια όμορφη και ελαστική ζύμη. Σκεπάζουμε το μπωλ με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη μας να σταθεί για δυο τρεις ώρες.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο λάδι και μόλις κάψει ρίχνουμε με ένα κουτάλι κομμάτια ζύμης. Τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν γύρω γύρω. Ανάλογα με το τι υλικό ή υλικά έχουμε επιλέξει για το γαρνίρισμα διακοσμούμε τους σπέσιαλ λουκουμάδες μας. Αν επιλέξουμε μέλι φτιάχνουμε ένα διάλυμα μελιού σε καυτό νερό με αναλογία 2 μέρη μέλι με 1 μέρος νερό. Βουτάμε μέσα του λίγους λίγους τους λουκουμάδες και τους αφήνουμε λίγο μέχρι να ρουφήξουν το διάλυμα.