Μαρούλι, σαλάτα ή λόλα
2 πιτούλες λιβανέζικες ή άλλη πίτα, εν ανάγκη κρακεράκια
1/2 μεγάλο αγγούρι
4 ραπανάκια
4-6 κουταλιές ξερό κρεμμύδι σε κυβάκια
1 μεγάλη ντομάτα
3-4 κουταλιές φρέσκια μέντα κομμένη με τα δάχτυλα
1 λεμόνι (το χυμό του)
2-3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
2 κουταλάκια σουμάκ
1 κουταλάκι μπαλσάμικο με ρόδι
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Αλείφουμε ελαφρά με ελαιόλαδο και ψήνουμε για λίγα λεπτά στο φούρνο τις πιτούλες μας και από τις δύο πλευρές να γίνουν τραγανές. Τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις κόβουμε σε ακανόνιστα κομμάτια. Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τα λαχανικά μας: Το μαρούλι, σαλάτα ή λόλα σε κομματάκια με τα δάχτυλα. Το αγγούρι σε ημικύκλια, τα ραπανάκια σε πολύ λεπτές φετούλες, το ίδιο και το κρεμμύδι και την ντομάτα ψιλοκομμένη.
Σε μπολάκι χτυπάμε το 1 κουταλάκι σουμάκ, τον χυμό του λεμονιού, το σκόρδο, το μπαλσάμικο ροδιού και δύο (τουλάχιστον) κουταλιές ελαιόλαδο. Σε μια βαθιά σαλατιέρα βάζουμε το μαρούλι, το αγγούρι, τη ντομάτα, τα ραπανάκια, το κρεμμύδι και τα περιχύνουμε με την σάλτσα. Ανακατεύουμε απαλά, αλατίζουμε, προσθέτουμε τα κομμάτια της πίτας, γαρνίρουμε με τα φύλλα μέντας και πασπαλίζουμε με το άλλο κουταλάκι σουμάκ. Η λιβανέζικη σαλάτα μας είναι έτοιμη να την απολαύσουμε!