1 λάχανο άσπρο
7 ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες
7 κρεμμύδια ξερά
3 κόκκινες πιπεριές
1 ματσάκι σέλινο
1 κουταλιά σούπας κάρδαμο
Λίγο ελαιόλαδο
Αλάτι – πιπέρι
Με ένα μαχαίρι χαράζουμε τις ντομάτες σταυροειδώς από την κάτω μεριά ελαφρά και τις τοποθετούμε σε μια λεκάνη. Ρίχνουμε βραστό νερό μέχρι να τις σκεπάζει και τις αφήνουμε για 1 με 1,5 λεπτό. Αδειάζουμε το νερό και πιάνοντας από την άκρη την φλοίδα τραβάμε ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε κομματάκια. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές σε μεγάλα κομμάτια. Κόβουμε το λάχανο σε αρκετά μεγάλα κομμάτια μαζί με τη ρίζα του και μαδάμε το σέλινο και σπάμε τα κοτσάνια του με το χέρι. Τα τοποθετούμε όλα μαζί σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κάρδαμο και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε νερό να τα σκεπάσει και παραπάνω και βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά τη σούπα μας για 40 λεπτά μέχρι να χυλώσει. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
Η συνταγή αυτή περιλαμβάνεται στο βιβλίο “Εύφρανας ημάς Κύριε”, του π. Παρθένιου Βεζυρέα.