Ξύσμα από πέντε περγαμόντα
Βότκα ή καθαρό οινόπνευμα για λικέρ (από το φαρμακείο)
Ζάχαρη
Νερό
Λοιπόν μου έδωσαν μερικά περγαμόντα για να φτιάξω μαρμελάδα. Μόλις έξυσα το ξύσμα σε ένα μπολ λυπήθηκα να το πετάξω με τέτοιο άρωμα που έχει και το έκανα λικέρ.
Σε ένα βάζο ρίχνουμε το ξύσμα των περγαμόντων και τόση βότκα ή οινόπνευμα, όσο να χωρά στο βάζο με το ξύσμα. Σφραγίζουμε με το καπάκι και φυλάμε σε δροσερό μέρος τρία είκοσι τετράωρα. Τρία είκοσι τετράωρα μετά σουρώνουμε το μείγμα του ξύσματος και πατάμε να βγει όλο το “ζουμί” από το ξύσμα. Μετράμε με μέτρο το ίδιο βάζο την ποσότητα του οινοπνευματώδους ποτού που βάλαμε στο ξύσμα, για να προσθέσουμε την ίδια ποσότητα σε νερό και ζάχαρη. Ζεσταίνουμε το νερό σε κατσαρολάκι και μόλις κάψει το κλείνουμε και αδειάζουμε μέσα την ζάχαρη. Ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη και με σουρωτήρι προσθέτουμε το οινοπνευματώδες ποτό από το βάζο με το ξύσμα. Ανακατεύουμε στο κατσαρολάκι όλα μαζί και αφήνουμε να κρυώσει σκεπασμένο. Όταν κρυώσει αδειάζουμε σε αποστειρωμένο μπουκάλι και φυλάμε στην κατάψυξη όλη νύχτα. Μετά από αυτό, το λικέρ μας είναι έτοιμο για να το προσφέρουμε σαν “επιδόρπιο” μετά από ένα ξεχωριστό γεύμα, γιατί είναι χωνευτικό σαν το λεμοντσέλο, η μπορείτε να αρωματίσετε τα γλυκίσματα σας, τούρτες, κέικ φρούτων, μηλόπιτες, κλπ.
Τη συνταγή αυτή μας την έστειλε η Σοφία Πανδή, την οποία και ευχαριστούμε πολύ!