Υλικά για την βάση:
1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κούπα μαργαρίνη (125γρ.)
1/4 κούπα ζάχαρη
Λίγο κονιάκ
1 αυγό
Ξύσμα από 1-2 λεμόνια
1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
Υλικά για την κρέμα λεμονιού:
1 1/4 κούπα ζάχαρη
4 κρόκους αυγών
1/3 κούπας χυμό λεμονιού
1/3 κούπας κορν φλάουρ
1/4 κούπας μαργαρίνη (περίπου 62γρ.)
Ξύσμα από 1 – 2 λεμόνια
Υλικά για τη μαρέγκα:
4 ασπράδια αυγών
2 βανίλιες
1/2 κούπα ζάχαρη
Ξύσμα από ένα λεμόνι
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ προσθέτουμε λιωμένη τη μαργαρίνη, το ξύσμα λεμονιού, τη ζάχαρη, το αυγό, το κονιάκ και ζυμώνουμε καλά. Απλώνουμε τη ζύμη σε ένα πυρέξ ή ταψάκι και την στρώνουμε με τα χέρια μας έτσι ώστε να καλύψει και μέρος από το τοίχωμα του σκεύους (περίπου δύο δάχτυλα). Ψήνουμε την βάση της λεμονόπιτας στους 175 βαθμούς μέχρι να πάρει χρώμα και την αφήνουμε να κρυώσει.
Ήρθε η σειρά της κρέμας λεμονιού. Σε μια κατσαρολίτσα βάζουμε τη μαργαρίνη, τη ζάχαρη και τους κρόκους και τα χτυπάμε με το μίξερ να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το λεμόνι και ανάβουμε την κουζίνα σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας συνεχώς. Σε μια κούπα βάζουμε το κορν φλάουρ και το διαλύουμε σε μισή κούπα νερό. Σε ένα μπρίκι βράζουμε 1 και 1/4 κούπα νερό. Έτσι όπως ανακατεύουμε το μείγμα με τα αυγά ρίχνουμε αργά αργά το καυτό νερό μέσα ανακατεύοντας συνεχώς. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και προσθέτουμε το διαλυμένο κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε για περίπου 10 λεπτά και η κρέμα λεμονιού πήζει. Σβήνουμε τη φωτιά, απομακρύνουμε την κατσαρολίτσα και την αφήνουμε να κρυώσει.
Ακολουθεί η μαρέγκα μας. Σε ένα βαθύ μπωλ βάζουμε τα ασπράδια και τα χτυπάμε με τον χυμό του λεμονιού. Όταν πήξουν προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το ξύσμα λεμονιού και χτυπάμε μέχρι η μαρέγκα μας να γίνει πολύ πηχτή.
Τέλος, στρώνουμε την κρέμα λεμονιού πάνω στη βάση της λεμονόπιτας και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και να κάνει κρούστα. Στη συνέχεια στρώνουμε με το κουτάλι πιέζοντας την μαρέγκα μας πάνω στην κρέμα λεμονιού και κάνουμε σχέδια με το κουτάλι ή με κορνέ. Ψήνουμε για λίγο, στη μεσαία θέση του φούρνου μας, μέχρι να πάρει χρώμα στις κορυφές της η μαρέγκα της lemon pie. Κόβουμε σε κομμάτια, σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!