2 κιλά αλεύρι
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
2 φακελάκια μαγιά
1 κουταλιά κοφτή αλάτι
1 κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη
Λίγο γλυκάνισο
Λίγη κανέλα
1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
Υλικά για τη γέμιση:
Αμύγδαλα ή καρύδια
Υλικά για το στόλισμα:
1/2 κιλό σουσάμι άσπρο ζεματισμένο
1 κουταλιά σουσάμι μαύρο
Μοσχοκάρφια
Σταφίδες
Ανακατεύουμε τη μαγιά σε ένα φλιτζάνι νερό με μια κουταλιά ζάχαρη. Αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει. Σε λεκάνη ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά μαζί με το λάδι και το μείγμα. Προσθέτουμε χλιαρό νερό, όσο χρειάζεται, μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακιά. Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και πλάθουμε μικρά φρατζολάκια, τα λαζαράκια. Γεμίζουμε με αμύγδαλα ή καρύδια. Τα πασπαλίζουμε με σουσάμι. Βάζουμε από μια σταφιδούλα στο στόμα και δυο μοσχοκάρφια για μάτια. Με ένα πιρούνι κάνουμε τρυπίτσες σε όλο τους το σώμα. Σκεπάζουμε και αφήνουμε τα λαζαράκια λίγη ώρα να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς, 20-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Η συνταγή αυτή περιλαμβάνεται στο υπέροχο βιβλίο «Ο λαγός ο Πολύδωρος και η Πουά η πασχαλίτσα – Τα έθιμα της άνοιξης», της Αναστασίας Ευσταθίου!