500γρ. λαζάνια (ίσως δεν χρειαστούν όλα)
1 1/2 κιλό σπανάκι
500γρ. τρίμματα φέτας
350γρ. ανθότυρο
6-8 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο ή λιωμένο
4 αυγά
Λίγη ρίγανη
Αλάτι, πιπέρι
Λίγο βούτυρο ή μαργαρίνη
Υλικά για τη σάλτσα ντομάτας:
8 – 10 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και σε κυβάκια ή 1 πασάτα ντομάτας (500ml)
4 κουταλάκια ξύδι μπαλσάμικο
4-6 σκελίδες σκόρδο
Λίγο βασιλικό
Λίγη ρίγανη
Λίγο μπούκοβο ή τσίλι
1 πρέζα ζάχαρη
Αλάτι, πιπέρι
Ελαιόλαδο
Υλικά για την γαρνιτούρα:
350γρ. τριμμένα κίτρινα τυριά
250γρ. γάλα
1 αυγό
Αλάτι, πιπέρι
Φτιάχνουμε πρώτα τη σάλτσα ντομάτας.
Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί προσθέτουμε καθαρισμένες, κομμένες στα δύο και βγάζοντας το φύτρο τις σκελίδες του σκόρδου. Τις “τηγανίζουμε” μέχρι να πάρουν ελαφρό μελί χρώμα (αν δεν τις θέλουμε τις αφαιρούμε αλλιώς συνεχίζουμε). Προσθέτουμε τις ντομάτες ή την πασάτα ντομάτας, τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά, αλάτι, ξύδι μπαλσάμικο, ζάχαρη και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά.
Τώρα θα φτιάξουμε την γέμιση.
Εάν έχουμε φρέσκο σπανάκι το ζεματάμε για 1-2 λεπτά σε βραστό νερό, το στραγγίζουμε και το στύβουμε ελαφρά. Εάν το σπανάκι μας είναι κατεψυγμένο το αφήνουμε να ξεπαγώσει εντελώς σε σουρωτήρι πριν το χρησιμοποιήσουμε. Βάζουμε το σπανάκι σε μια μεγάλη λεκάνη και προσθέτουμε το σκόρδο, την ρίγανη, και όλα τα τυριά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα αυγά και ρίχνουμε αλάτι, μπόλικο πιπέρι και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά.
Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα μέτριο πυρέξ ή ταψί και στρώνουμε πάνω του μια στρώση λαζάνια χωρίς να αφήνουμε κενά μεταξύ τους. Υπολογίζουμε πόσες στρώσεις θα “βγουν” και μοιράζουμε νοητά την ποσότητα της γέμισης. Στρώνουμε πάνω στα λαζάνια γέμιση και επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουμε με μια στρώση λαζάνια. Πάνω τους απλώνουμε την σάλτσα ντομάτας που φτιάξαμε.
Από πάνω απλώνουμε τα τριμμένα κίτρινα τυριά.
Σε ένα μπωλάκι χτυπάμε πολύ καλά το αυγό και προσθέτουμε το γάλα, αλάτι και πιπέρι συνεχίζοντας το χτύπημα. Τέλος περιχύνουμε τα λαζάνια με αυτό το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο -στους 180 βαθμούς φούρνο- για μία περίπου ώρα. Αφήνουμε τα λαζάνια με σπανάκι να σταθούν για 20-30 λεπτά πριν κόψουμε σε μερίδες και σερβίρουμε.