1000 – 1.200γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80γρ. μαγιά νωπή
100γρ. ζάχαρη
2κ.γ. αλάτι
100γρ. ελαιόλαδο
500γρ. χλιαρό νερό
Σουσάμι
Ζαχαρόνερο (μισή κούπα νερό με 6κ.σ. ζάχαρη)
Χλιαρένουμε το νερό, ρίχνουμε μέσα το λάδι και με το σύρμα λιώνουμε τη μαγιά. Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι (ρίχνουμε το ένα κιλό αλεύρι), τη ζάχαρη, το αλάτι και ξεκινάμε το ζύμωμα. Συμπληρώνουμε αλεύρι να μην κολλάει η ζύμη στα χεράκια. Σκεπάζουμε το ζυμάρι μας για μια ώρα. Το ανοίγουμε. Κόβουμε μπάλες 250γρ. και ανοίγουμε με τον πλάστη. Βάζουμε τη ζύμη σε λαδόκολλα και αφήνουμε 20′ να φουσκώσει. Πατάμε με τα δάχτυλα να φύγει ο αέρας. Αφήνουμε άλλα 15′. Αλείφουμε με ζαχαρόνερο και ρίχνουμε μπόλικο σουσάμι. Ψήνουμε στους 180° πάνω κάτω αέρα μέχρι να γίνουν χρυσές.
Η επιτυχία είναι σίγουρη!
* Μπορούμε να βάλουμε στο επάνω μέρος ελιές, λιαστές ντομάτες, πιπεριές, ρίγανη… ότι μας αρέσει!
Λιλίκα
Η συνταγή καθώς και η φωτογραφία που τη συνοδεύει, είναι της φίλης μας της Λιλίκας και δημοσιεύονται στη Ματιά με την άδειά της.