Το εσωτερικό περίπου 20 μέτριων κολοκυθιών
1 κουταλάκι αλάτι κοφτό ή και λιγότερο
Λίγη πάπρικα γλυκιά
Ρίγανη
Δυόσμο τριμμένο με τα χέρια
1 αυγό
Τυρί φέτα
Πιπέρι
1 κρεμμύδι μέτριο
Ελαιόλαδο
Υλικά για την ζύμη:
1 κεσεδάκι γιαούρτι
1 κεσεδάκι λάδι (καλαμποκέλαιο)
1 κεσεδάκι βούτυρο
Αλεύρι
Λίγο αλάτι
1 κρόκο αυγού για επάλειψη
Όταν ”αδειάζετε” τα κολοκυθάκια για να τα κάνετε γεμιστά τότε πάντα περισσεύει μια σακούλα με το εσωτερικό του κολοκυθιού που πάντα πετάτε. Ε, λοιπόν βρήκα μια συνταγή με την οποία μπορείτε να το αξιοποιήσετε μετατρέποντας το σε κάτι νόστιμο και υγιεινό.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ελάχιστο ελαιόλαδο ίσα να καλυφθεί ο πάτος και ψιλοκόβουμε ένα κρεμμυδάκι. Τσιγαρίζουμε μέχρι να ξανθίνει το κρεμμύδι. Έπειτα προσθέτουμε όλα τα υλικά της γέμισης εκτός από το αυγό και το τυρί και ανακατεύουμε καλά. Τα αφήνουμε να μαραθούν και περιμένουμε μέχρι να εξατμιστούν όλα τους τα υγρά. Ανακατεύουμε ανά τακτά διαστήματα. Αν δούμε πως μας κολλάει χαμηλώνουμε την φωτιά. Μόλις δούμε πως δεν έχει άλλα υγρά η γέμιση μας είναι έτοιμη. Όταν κρυώσει βάζουμε μέσα το αυγό ανακατεύοντας γρήγορα και τέλος προσθέτουμε το τυρί κομμένο και ανακατεύουμε ελαφρά να μην διαλυθεί.
Στη συνέχεια αρχίζουμε να φτιάχνουμε την ζύμη: βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και τα ζυμώνουμε να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας.
ΠΡΟΣΟΧΗ!! Για να αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα πιτάκια πρέπει πρώτα να βεβαιωθούμε ότι η γέμιση έχει κρυώσει, αλλιώς επειδή η ζύμη περιέχει βούτυρο όταν βάλουμε την γέμιση θα λιώσει.
Ανοίγουμε φύλλο την ζύμη μας και κόβουμε με κουπάτ ή ένα μπολ σε σχήμα κυκλικό διαμέτρου περίπου 12εκ. Τοποθετούμε στο ένα μισό του κύκλου μία ή και λιγότερο κουταλιά της σούπας γέμιση. Κλείνουμε με το άλλο μισό δημιουργώντας έτσι ένα ημικύκλιο. Πατάμε τις άκρες καλά ώστε στο ψήσιμο να μην μας ανοίξουν και χυθεί η γέμιση. Τα τοποθετούμε στο ταψί με λαδόκολλα και με ένα πινέλο τα αλείφουμε με ένα κρόκο αυγού ανακατεμένο με λίγες σταγόνες νερού ή λαδιού. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να πάρουν καλό χρώμα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και απολαμβάνουμε.
Τη συνταγή αυτή μας την έστειλε η Κάτια, την οποία και ευχαριστούμε πολύ!