1 μέτριο λάχανο
1 κούπα ρύζι
3 κρεμμύδια
1 ματσάκι άνηθο
1 λεμόνι
1 φακελάκι κουκουνάρι
Λίγες μαύρες σταφίδες
Κανέλα
Ζάχαρη
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Διαλέγουμε ένα λάχανο που να είναι ελαφρύ για τον όγκο του (αυτό σημαίνει ότι θα βγαίνουν πολύ πιο εύκολα τα φύλλα), χαράζουμε στη βάση του ένα τετράγωνο που να έχει μέσα του το κοτσάνι και το βουτάμε σε μία κατσαρόλα με βραστό νερό (προσοχή να μην είναι πολύ γεμάτη). Αφαιρούμε τα φύλλα που βγαίνουν και ξαναβουτάμε το λάχανο μέχρι να βγουν όλα του τα φύλλα. Τα φύλλα που βγάζουμε τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν και όταν έχουν κρυώσει αφαιρούμε το σκληρό απ’ το κοτσάνι τους. Σε ένα βαθύ τηγάνι τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε μέτρια τετράγωνα και προσθέτουμε τα κουκουνάρια, λίγη ζάχαρη, κανέλα, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού και ψιλοκομμένο τον άνηθο. Μετά προσθέτουμε το ρύζι κι ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει χρώμα. Ρίχνουμε τέλος τις σταφίδες και σβήνουμε την φωτιά. Στο κάτω μέρος μιας κατσαρόλας βάζουμε τα σκληρά απ’ τα φύλλα του λάχανου που αφαιρέσαμε και κατόπιν παίρνουμε ένα-ένα τα φύλλα, βάζουμε μέσα γέμιση και τα τυλίγουμε σε ντολμάδες, δηλαδή βάζουμε το φύλλο στην παλάμη μας, στη χούφτα βάζουμε τη γέμιση, κλείνουμε αριστερά και δεξιά το φύλλο και το τυλίγουμε. Τους στρώνουμε στην κατσαρόλα και τους ρίχνουμε τρεις κούπες ζεστό νερό και μισή κούπα ελαιόλαδο, τους σκεπάζουμε με ένα πιάτο και τους βράζουμε για τρία τέταρτα της ώρα περίπου.