1 μεγαλούτσικο λάχανο
750γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κούπα ρύζι Καρολίνα
2 κρεμμύδια ξερά
Λίγο βούτυρο
Δυόσμο ξερό
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Υλικά για τη σάλτσα λεμονιού:
2-3 κουταλιές κορν φλάουρ
Το χυμό ενός λεμονιού (ή και περισσότερο)
Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα νερό να βράσει. Καθαρίζουμε το λάχανο και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Όπου συναντάμε χοντρό μέρος το κόβουμε λίγο έτσι ώστε να έχει το μισό πάχος. Ζεματάμε το λάχανο στο βραστό νερό (αν δεν το χωράει όλο το κάνουμε σταδιακά) και το βγάζουμε σε ένα μεγάλο μπωλ.
Καθαρίζουμε και κόβουμε καρέ τα κρεμμύδια. Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα μεγάλο ταψί. Στρώνουμε το μισό λάχανο στο κάτω μέρος του ταψιού. Βράζουμε 1 με 1 1/2 λίτρο νερό. Σε ένα μπωλ αναμειγνύουμε τον κιμά με το κρεμμύδι και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο (μπόλικο) και δυόσμο. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε και το ρύζι. “Ζυμώνουμε” τον κιμά και τον απλώνουμε ισόπαχα πάνω στο λάχανο. Σκεπάζουμε με την υπόλοιπη ποσότητα λάχανου, περιχύνουμε με καυτό νερό τόσο ώστε να φτάνει μέχρι τη μέση περίπου του ύψους του ταψιού και με ελαιόλαδο. Ψήνουμε στους 175 βαθμούς μέχρι να πάρει χρώμα το φαγητό μας (περίπου 1 1/2 ώρα).
Έφτασε τώρα η στιγμή για να ετοιμάσουμε τη σάλτσα λεμονιού: Διαλύουμε 2-3 κουταλιές κορν φλάουρ στο χυμό του λεμονιού και προσθέτουμε λίγο από το ζουμί του φαγητού μας. Περιχύνουμε το μείγμα σε όλη την επιφάνεια του φαγητού και με κυκλικές κινήσεις κουνάμε το ταψί δεξιά αριστερά ώστε να πάει παντού. Βάζουμε ξανά στο φούρνο για λίγα λεπτά και οι λαχανοντολμάδες φούρνου είναι έτοιμοι και λεμονάτοι!