1/2 κούπα αλεύρι
1/3 κούπας ζάχαρη άχνη
1/4 κούπας βούτυρο + 1 κουταλιά, λιωμένο και χλιαρό
2 ασπράδια μεγάλων αυγών
Ελάχιστη βανίλια ή άλλη εσάνς
Χτυπάμε καλά τα ασπράδια με τη ζάχαρη να γίνουν μαρέγκα. Προσθέτουμε και την βανίλια, το αλεύρι και το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα μας.
Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα ταψί. Πάνω ρίχνουμε περίπου μια κουταλιά από τη ζύμη μας και με το πίσω μέρος του κουταλιού απλώνουμε ανοίγοντας τον κύκλο. Ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να έχουμε συνήθως τα κυπελάκια του παγωτού γίνονται από κύκλους 12 με 18 εκατοστών. Ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε λοιπόν προσθέτουμε ανάλογα περισσότερη ζύμη.
Ψήνουμε για πέντε περίπου λεπτά σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο μέχρι να πάρουν χρώμα οι άκρες των κύκλων. Με το που τους βγάλουμε (με μια μακριά σπάτουλα) έχουμε ανάποδα ποτήρια ή μπωλ που πάνω τους απλώνουμε (με τη βοήθεια μιας πετσέτας κουζίνας) τους κύκλους έτσι ώστε να πάρουν το σχήμα τους. Βοηθάμε προσεκτικά με απαλές κινήσεις με τα χέρια μας. Όταν σταθεροποιηθεί μπορούμε να το βάλουμε να κρυώσει εντελώς σε μια σχάρα.
Εάν δεν έχετε ξανακάνει κάτι τέτοιο δοκιμάστε να ψήνετε ένα ή το πολύ δύο κύκλους την φορά γιατί γρήγορα κρυώνουν και γίνονται δύσκαμπτοι και δύσκολοι στον χειρισμό τους.
Εάν θέλουμε να φτιάξουμε μπισκότα για παγωτό τότε φτιάχνουμε στο αντικολλητικό χαρτί οβάλ σχήματα και τους δίνουμε φόρμα πάνω σε ποτήρια που έχουμε τοποθετήσει σε οριζόντια θέση (ώστε να βλέπουμε το πλάι τους).