1 1/2 κιλό ντομάτες
Η ψίχα μισής φρατζόλας ξερού ψωμιού
1 μικρό αγγουράκι ή μισό μεγάλο
1 κρεμμύδι ξερό (προαιρετικά)
2 πράσινες πιπεριές
2 κόκκινες πιπεριές
1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
2 κουταλάκια μηλόξυδο
Αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
Τυρί φέτα
Ελιές
Κάπαρη
Πλένουμε καλά τα λαχανικά μας. Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Το ίδιο κάνουμε με το κρεμμύδι, το αγγούρι και τις πιπεριές, αφαιρώντας από τις πιπεριές το κοτσάνι και τα σπόρια. Όλα τα προηγούμενα υλικά, μαζί με το σκόρδο, το ψωμί, το μηλόξυδο, το πιπέρι, το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι, τα βάζουμε σε ένα βαθύ μπωλ. Με τη βοήθεια του μπαστουνιού κοπής τα πολτοποιούμε και συγχρόνως τα ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε την παχύρευστη σούπα να κρυώσει στο ψυγείο για 2-3 ώρες και πριν την σερβίρουμε την διακοσμούμε με τρίμματα φέτας, κάπαρη και ψιλοκομμένες ελιές. Εάν επιθυμούμε της ρίχνουμε και λίγο αλάτι ακόμη. Δεν βάζουμε πολύ αλάτι στην πρώτη φάση γιατί τότε θα αφήσουν πολλά υγρά οι ντομάτες μας. Η κανονική σούπα γκασπάτσο διαφέρει μόνο στο τυρί φέτα και στις ελιές. Συνήθως συνοδεύεται από αγγουράκια τουρσί, κρουτόν, καυτερές πιπεριές.