1 φρατζόλα ψωμί (350γρ.)
8 μεγάλα αυγά
3 κούπες γάλα
1 κούπα κρέμα γάλακτος
2 βανίλιες
1/2 κούπα σταφίδες
Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
Λίγη κανέλα
Ελάχιστο γαρύφαλλο
Βούτυρο ή μαργαρίνη
Υλικά για το τόπινγκ:
1 1/3 κούπας καστανή ζάχαρη
3/4 κούπας βούτυρο
3 κουταλιές μέλι
1+ κούπα χοντροκομμένους ξηρούς καρπούς
Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα ταψί μεγέθους 20×30. Κόβουμε το ψωμί σε φέτες πάχους περίπου 2,5 εκατοστών και τις απλώνουμε πάνω στο ταψί. Στο μίξερ χτυπάμε τα αυγά, το γάλα, τις βανίλιες, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα, το γαρύφαλλο και τέλος την κρέμα γάλακτος. Το ρίχνουμε λίγο λίγο πάνω στις φέτες του ψωμιού να το ρουφήξουν. Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε να σταθεί στο ψυγείο για ώρες. Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το τόπινγκ: λιώνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά τη ζάχαρη μέσα του. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε, και ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς.
Προσθέτουμε το τόπινγκ στο ταψί μαζί και τις σταφίδες. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για τρία τέταρτα με μία ώρα μέχρι να φουσκώσει και να ροδοκοκκινήσει. Το αφήνουμε να σταθεί για δέκα λεπτά. Το Croque Monsieur (Κροκ Μεσιέ) μας είναι έτοιμο για σερβίρισμα!
Συμβουλή: Εάν πάρει πολύ έντονο χρώμα ενώ δεν έχει περάσει η ώρα ψησίματος, σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί.