1 πακέτο κριθαράκι χοντρό (500γρ.)
1 κουτί πασάτα ντομάτας (500γρ.)
2 κύβοι νοστιμιάς λαχανικών
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Φέρνουμε δύο λίτρα νερό στο σημείο βρασμού. Σε ένα ταψί ρίχνουμε τόσο ελαιόλαδο ώστε να δημιουργηθεί στον πάτο του ένα πολύ λεπτό φιλμ. Προσθέτουμε τους δύο κύβους (αν δεν θέλετε το φαγητό νηστίσιμο μπορείτε να βάλετε κύβους βοδινό) και από πάνω τους ρίχνουμε το καυτό νερό. Με ένα κουτάλι τους διαλύουμε. Προσθέτουμε την πασάτα, τη ζάχαρη και λίγο αλάτι αν θέλουμε (δοκιμάζοντας και σύμφωνα με τα γούστα μας). Τέλος προσθέτουμε το ζυμαρικό και σταυρώνοντας το φαγητό μας τρεις φορές το βάζουμε στο φούρνο, στους 190 βαθμούς. Σε κάνα μισάωρο του ρίχνουμε ένα ελαφρό ανακατεματάκι. Το αφήνουμε για άλλα τριάντα λεπτά και σβήνουμε τον φούρνο μας. Του δίνουμε λίγο χρόνο να τραβήξει τα υγρά με σβηστό αλλά κλειστό φούρνο και σερβίρουμε στα πιάτα. Από πάνω τρίβουμε λίγο πιπεράκι. Το ορφανό αλλά πεντανόστιμο κριθαράκι μας είναι έτοιμο να το απολαύσουμε! Καλή όρεξη!