2 μεγάλα μωβ κρεμμύδια
2-4 κουταλιές βούτυρο
3 κουταλιές ξύδι μπαλσάμικο
1/2 κουταλάκι αλάτι
1/4 κουταλάκι πιπέρι
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φετούλες. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Όταν λιώσει ρίχνουμε και τα κρεμμύδια και τα ανακατεύουμε καλά. Μαγειρεύουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να γίνουν ημιδιαφανή τα κρεμμύδια μας. Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι. Συνεχίζουμε ανακατεύοντας κάθε τόσο για δέκα περίπου λεπτά μέχρι τα κρεμμύδια να πάρουν καστανό χρώμα φροντίζοντας να μην καούν. Τέλος προσθέτουμε και το ξύδι μπαλσάμικο και τα σοτάρουμε για δυό τρία λεπτά ακόμη μέχρι να ρουφήξουν τα κρεμμύδια το μπαλσάμικο. Βγάζουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια μας από τη φωτιά και τα χρησιμοποιούμε όπως επιθυμούμε.
Μερικές ιδέες για την χρήση τους μπορείτε να βρείτε στην τεχνική μαγειρικής: «Πως καραμελώνω τα κρεμμύδια».