Επειδή μου αρέσει τα παιδιά να ζουν σαν σε παραμύθι, προσπαθώ όταν έρχονται φίλες των παιδιών μου σπίτι, να ομορφαίνω με διάφορες πινελιές τις ώρες αυτές που περνούν μαζί, και η κάθε επίσκεψη να μετατρέπεται σε μια γλυκιά ανάμνηση για όλη την παρέα. Μια απ’ αυτές τις πινελιές είναι και η ώρα του κεράσματος. Αυτοσχεδιάζω τόσο στη διακόσμηση όσο και στη συνταγή, γιατί «πεθαίνω» να βλέπω τα αθώα αυτά ματάκια να ορθανοίγουν από την έκπληξη μόλις αντικρίσουν το τραπέζι με το γλυκό ή το φαγητό και στη συνέχεια ν’ ακούω αυτό το «μμμμ! Πολύ ωραίο κυρία Ροδούλα». Φυσικά μια αγαπημένη γεύση των παιδιών είναι και η σοκολάτα.
Για την κρέμα σοκολάτας με μαρέγκες θα χρειαστείτε:
(Μη φοβηθείτε γιατί γίνονται εύκολα και γρήγορα)
3 ασπράδια αυγών
Ελάχιστο αλάτι
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1/2 κουταλάκι τσαγιού ξύδι
Λίγη βανίλια
Κτυπάτε στο μίξερ τα ασπράδια των αυγών με το αλάτι μέχρι να πήξουν. Αν έχετε δυνατό μίξερ είναι αρκετά τρία λεπτά με το διακόπτη στην πιο δυνατή ταχύτητα, διαφορετικά ίσως χρειαστεί να χτυπηθούν για έξι – επτά λεπτά. Στη συνέχεια ελαττώνετε τη ταχύτητα και ρίχνετε κουταλιά-κουταλιά τη ζάχαρη. Προσθέτετε επίσης το ξύδι και λίγη βανίλια. Σε πέντε λεπτά θα δείτε ότι η μαρέγκα είναι έτοιμη. Θα έχει πάρει ένα γυαλιστερό άσπρο χρώμα και θα κόβετε με το μαχαίρι.
Αλείφετε με βούτυρο ελαφρά ένα ταψί και ρίχνετε μέσα κομματάκια από τη μαρέγκα με κουταλάκι, ή χρησιμοποιείτε σακούλα με «κορνέ».
Ψήνετε τις μαρέγκες σε σιγανό φούρνο (120 βαθμούς κελσίου) για μια περίπου ώρα. Πρέπει να μείνουν άσπρες και να στεγνώσουν.
Όταν κρυώσουν είστε έτοιμοι/ες να τις χρησιμοποιήσετε. Μπορείτε όμως να τις χρησιμοποιήσετε την επόμενη μέρα.
(Η δόση αυτή φτάνει για 5 μπολ παγωτού)
5 φλ. τσαγιού γάλα φρέσκο
Ζάχαρη κατά προτίμηση (εγώ βάζω ένα κουταλάκι γλυκού για κάθε φλ.)
Λίγη βανίλια
Ξύσμα πορτοκαλιού ή μανταρινιού
1 σοκολάτα κουβερτούρα
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
Λίγο κονιάκ ή αν δεν έχετε, λίγο ουίσκι
6 κουταλιές της σούπας κορν-φλάουαρ
Λίγο γάλα για την κουβερτούρα
Ετοιμάζετε πρώτα την κουβερτούρα. Σπάτε την κουβερτούρα σε κομματάκια και τη ρίχνετε σε ένα μπολ. Αυτό το μπολ το βάζετε μέσα σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει (Μέθοδος μπαιν-μαρί) και το αφήνετε να σιγοβράζει μέχρι που η σοκολάτα να λιώσει εντελώς. Ανακατεύετε κατά διαστήματα με κουταλάκι. Προσθέτετε το κονιάκ ή ουίσκι και ανακατεύετε. Θα δείτε ότι πήζει. Προσθέτετε λίγο γάλα (1-2 κουταλιές, θα δείτε εσείς) και ξαναγίνεται ρευστή. Στη συνέχεια προσθέτετε το ξύσμα πορτοκαλιού ή μανταρινιού. Σβήνετε τη φωτιά, αλλά τη σοκολάτα την αφήνετε μέσα στο ζεστό νερό μέχρι να τη χρειαστείτε.
Βράζετε τα τρία από τα πέντε φλ. γάλα μέσα σε ένα κατσαρολάκι. Ταυτόχρονα έχετε ανακατέψει σε ένα μπολ τα 2 φλ. από το γάλα με τη ζάχαρη και το κορν-φλάουαρ. Όταν το γάλα στη φωτιά βράσει, ρίχνετε και το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύετε μέχρι να πήξει και να γίνει κρέμα. Σβήνετε τη φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο και τη σοκολάτα ανακατεύοντας μέχρι να ενωθούν.
Σε μπολάκια παγωτού, βάζετε από τρεις μαρέγκες (γεμίζετε τη βάση του μπολ με λίγα λόγια) και από πάνω ρίχνετε την κρέμα σοκολάτας. Μπορείτε για εφέ να ραντίσετε από πάνω τρούφα σοκολάτας και να ολοκληρώσετε τη διακόσμηση με μια διακοσμητική ομπρελίτσα ή ότι άλλο θέλετε.
Μπορείτε ακόμα να κάνετε την κρέμα δίχρωμη, καφέ και άσπρη. Πώς θα το καταφέρετε; Όταν γίνει η κρέμα, τη χωρίζετε σε δυο μπολ. Στο ένα την αφήνετε άσπρη, ενώ στο άλλο ρίχνετε τη σοκολάτα και την κάνετε καφέ.
Εδώ θέλει λίγη μαεστρία τώρα. Παίρνετε τα δυο μπολ στα χέρια σας –ένα σε κάθε χέρι- και αδειάζετε ταυτόχρονα στο μπολ παγωτού τις δυο κρέμες. Με αυτό τον τρόπο στο μισό μπολ θα υπάρχει από τη μια μεριά καφέ κρέμα και από την άλλη άσπρη (Κάθετα όχι οριζόντια).
Υπάρχουν κάποιοι έξυπνοι και ελκυστικοί τρόποι που μπορεί να παρουσιάσεις ένα γλυκό, φαγητό, ή φρούτο και να κάνεις ένα παιδί να το φάει, έστω και αν συνήθως δεν του αρέσει.
Για παράδειγμα αν ένα παιδί δεν τρώει μήλο, μπορείτε να του το σερβίρετε κομμένο σε μικρές μπαλίτσες με το ειδικό εργαλείο που θα βρείτε ακόμα και στην υπεραγορά, και από πάνω να πασπαλίσετε κανέλλα.
Ακόμα μπορείτε να κάνετε ένα παιδί να φάει σάντουιτς με τυρί (εγώ αποφεύγω τα αλλαντικά) αν το κόψετε σε διάφορα σχήματα με τα ειδικά κουπ-πατ (Έτσι νομίζω πως ονομάζονται). Για παράδειγμα μπορεί ένα παιδί να μη φάει το συνηθισμένο σάντουιτς με ψωμί του τοστ, θα φάει όμως σίγουρα το σάντουιτς παπάκι, ή αλογάκι, ή αρκουδάκι, ή ομπρελίτσα με μεγάλη λαιμαργία.
Σας εύχομαι να περνάτε όμορφες και ποιοτικές ώρες μαζί με τα παιδιά σας!
Την συνταγή αυτή μας έδωσε η συγγραφέας Ροδούλα Σερδάρη – Παπαϊωάννου την οποία και ευχαριστούμε πολύ.
Για να διαβάσετε για την συγγραφέα κάντε κλικ εδώ.