Η συνταγή αυτή είναι του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγελόγλου. Δημοσιεύθηκε στην ομάδα “ΔΕΥΤΕ ΑΡΙΣΤΗΣΑΤΕ”!
Μην παραλείψετε να δείτε και το blog του Πατέρα Χριστόδουλου “Βασιλίνος”!
Κρέας
Πατάτες
Καρότα
Κολοκύθα κίτρινη
Γλυκοπατάτα
Σελινόριζα
Κλωνάρια σέλινου
Σκελίδες σκόρδου ολόκληρες
Άνηθος (μικρά κλωναράκια)
Μαϊντανός (μικρά κλωναράκια)
Κρεμμυδάκια στιφάδου
2 φύλλα δάφνης
6 κόκκοι μπαχάρι
3 κομμάτια γλυκάνισος αστεροειδής
Αλάτι
Πιπέρι μαύρο και καγιέν
Τζίντζερ (4 κ.σ. ωμός χυμός)
1/2 ποτηράκι κρασί λευκό
Ζωμός βοδινός
Χυμός 1 λεμονιού
Ελαιόλαδο
1) Σωτάρουμε σε λίγο λάδι το –καλά πλυμένο και στραγγισμένο- κρέας μας. Όταν το «θωρακίσουμε» καλά και πάρει ωραίο χρώμα, το κατεβάζουμε και το τοποθετούμε σε ένα νταβαδάκι με φαρδύ πάτο. Προσθέτουμε λίγο λαδάκι, ίσα να πάει σε όλο τον πάτο. Στη συνέχεια προσθέτουμε 2 φύλλα δάφνης, 6 κόκκους μπαχάρι, αστεροειδή γλυκάνισο (3 κομμάτια). Βάζουμε το νταβαδάκι στο μάτι σε υψηλή θερμοκρασία. Όταν το λάδι κάψει, σβήνουμε με 1/2 ποτηράκι κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί καλά το αλκοόλ. Έχουμε έτοιμο βραστό ζωμό βοδινό (που έχουμε φτιάξει και έχουμε στην κατάψυξη). Ρίχνουμε τον βραστό ζωμό (να σκεπάσει δυο δάχτυλα τουλάχιστον το κρέας), και έχοντας πάρει βράση το κρέας, σκεπάζουμε το νταβαδάκι με καπάκι και ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία στο χαμηλό προς μέτριο, ώστε να σιγοβράζει. Προσθέτουμε μέσα 1 ολόκληρο κρεμμύδι, 1 μεγάλη πατάτα, 1 μεγάλο καρότο, 1 γλυκοπατάτα, τα οποία βγάζουμε στα 30 λεπτά. Το κρέας χρειάζεται περίπου 1 ώρα για να βράσει. Δοκιμάζουμε κι αν θέλει και άλλο, το αφήνουμε.
2) Όσο το κρέας μας σιγοβράζει, ετοιμάζουμε τα λαχανικά μας (υπολογίζουμε για το κάθε άτομο να έχει στο πιάτο του δύο κομμάτια από κάθε λαχανικό).
3) Όταν το κρέας μας βράσει, τότε με στραγγιστή κουτάλα το τοποθετούμε σε μια πιατέλα και μέσα στον ζωμό ρίχνουμε αλάτι και τον δοκιμάζουμε. Στη συνέχεια βάζουμε μέσα όλα τα λαχανικά μας (πλην της κολοκύθας, της γλυκοπατάτας και των σκόρδων) και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τα λαχανικά μας θέλουν 20 λεπτά βράσιμο, ώστε να είναι «αλ ντέντε» (δεν πρέπει να είναι λιωμένα τα λαχανικά μας, διότι αποκτούν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που δεν το επιθυμούν τα ζωτικά μας όργανα για πολλούς λόγους, που κάποια στιγμή θα εξηγήσουμε). Δέκα λεπτά πριν γίνουν τα λαχανικά μας, προσθέτουμε τη κολοκύθα, τη γλυκοπατάτα, τις σκελίδες σκόρδου, το ωμό τζίντερ (3-4 κ.σ. για 4 άτομα) στραγγισμένο και το λάδι μας, και από πάνω τοποθετούμε το κρέας μας. Σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά έως 15 λεπτά.
4) Χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ το κρεμμύδι, την πατάτα, το καρότο και τη γλυκοπατάτα, ώστε να γίνεται αλοιφή. Στίβουμε και ένα λεμόνι σε χυμό.
5) Τώρα έχουμε τρεις επιλογές, όταν το φαγητό μας έχει γίνει:
α) Ρίχνουμε μέσα στο φαγητό μας -ελεγχόμενα- από τον χυμό λεμονιού, μέχρι να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα (ξινής γεύσης). Για 4 άτομα,ο χυμός ενός λεμονιού είναι αρκετός. Καλό είναι να μην είναι πάρα πολύ όξινη γεύση. Αφήνουμε 1 λεπτό να βράσει, κατεβάζουμε και σερβίρουμε. Καθένας στο πιάτο του -αν δεν τον βλάπτει- πρέπει να ρίξει μπόλικο πιπέρι μαύρο και οι λάτρεις του καυτερού, μπορούν να ρίξουν λίγο καυτερό καγιέν (απογειώνει το πιάτο, εάν όμως είναι λίγο).
β) Η δεύτερη επιλογή είναι η κρεατόσουπά μας να είναι ημι-βελουτέ. Σ’ αυτή την περίπτωση, παίρνουμε σε ένα μπωλ –ελεγχόμενα- λίγο υλικό από τα λιωμένα λαχανικά μας. Παίρνουμε ζωμό από το φαγητό μας (πριν να ρίξουμε το λεμόνι) και το ρίχνουμε στα λιωμένα λαχανικά μας. Χτυπάμε καλά με το ραβδομπλέντερ, για να ομογενοποιηθούν και ρίχνουμε το μίγμα στην κρεατόσουπά μας, αναδεύοντας να ομογενοποιηθεί το φαγητό μας και να έχουμε μια ημι-βελουτέ κρεατόσουπα. Τέλος, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και σερβίρουμε (ρίχνουμε πιπέρι πάλι στο πιάτο μας). Αυτή η εκδοχή είναι τέλεια και την προτιμώ.
γ) Η τρίτη εκδοχή είναι η βελουτέ (χρησιμοποιούμε όλο το υλικό από τα βρασμένα λαχανικά μας, είναι πεντανόστιμο το φαγητό μας, αλλά έχει δυο μειονεκτήματα: 1) καλύπτεται η γεύση του ζωμού κρέατος από εκείνη των λαχανικών και 2) αυξάνεται κατά πολύ ο γλυκαιμικός δείκτης του πιάτου μας).
Απαραίτητες διευκρινίσεις:
1) Το καταλληλότερο κρέας είναι το μοσχαρίσιο “ποντίκι” ή το “οσομπούκο” με κόκκαλο (το δεύτερο, επειδή έχει αρκετό κόκκαλο, κάνει πολύ νόστιμες τις σούπες). Εάν βέβαια, έχετε φτιάξει εσείς φυσικό ζωμό με κόκκαλα μοσχαρίσια, τότε δεν αξίζει να αγοράσετε οσομπούκο, διότι το 1/4 που πληρώνουμε, είναι κόκκαλο. Φυσικά, ταιριάζει το ζηγούρι, ενώ κάποιοι προτιμούν γίδα κ.λ.π.).
2) Για την κρεατόσουπα ημιβελουτέ και βελουτέ, τα λαχανικά που επιλέγουμε έχουν σχέση και με το χρώμα που θέλουμε να δώσουμε στον ζωμό μας. Έτσι α) εάν θέλουμε να κρατήσει το φυσικό της χρώμα, λιώνουμε 1 κρεμμύδι και μια πατάτα, β) εάν θέλουμε πορτοκαλο-ροζ χρώμα έντονο, τότε βάζουμε ένα καρότο και μια γλυκοπατάτα. γ) Εάν θέλουμε ελαφρύ πορτοκαλί χρώμα, βάζουμε 1 καρότο και μια πατάτα ή ένα κρεμμύδι κ.ο.κ.
3) Η επιτυχία είναι να ισορροπούν όλες οι γεύσεις και να υπερισχύει ελαφρά η γεύση του ζωμού του κρέατος. Δηλαδή αλάτι, λεμόνι, καυτερό, πρέπει να συνοδεύουν το πιάτο διακριτικά και να το απογειώνουν.
4) Εάν δεν έχουμε κίτρινη κολοκύθα, μπορούμε να βάλουμε κανονικά κολοκυθάκια, βράζοντάς τα στην ίδια ώρα.
Καλή Επιτυχία!
Η συνταγή αυτή είναι του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγελόγλου. Δημοσιεύθηκε στην ομάδα “ΔΕΥΤΕ ΑΡΙΣΤΗΣΑΤΕ”!
Μην παραλείψετε να δείτε και το blog του Πατέρα Χριστόδουλου “Βασιλίνος”!