600γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300γρ. βούτυρο γάλακτος
120γρ. καβουρδισμένα και χοντροκομμένα αμύγδαλα
1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες σε σκόνη
110γρ. ζάχαρη άχνη
25γρ. κονιάκ
Υλικά για το πασπάλισμα:
2 κιλά ζάχαρη άχνη
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ, στη δυνατή ταχύτητα, για 20 λεπτά. Ύστερα ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τις βανίλιες και συνεχίζουμε το χτύπημα σε πιο χαμηλή ταχύτητα για άλλα 10 λεπτά. Τέλος, προσθέτουμε τα αμύγδαλα και το κονιάκ.
Πλάθουμε στρογγυλούς κουραμπιέδες και τους πιέζουμε με το δάχτυλό μας ελαφρά στην κορυφή ή χρησιμοποιώντας χριστουγεννιάτικες φόρμες φτιάχνουμε αστεράκια, φεγγαράκια, καμπάνες κλπ. Τους βάζουμε σε μια λαμαρίνα πάνω σε λαδόκολλα και τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 20-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Τους βγάζουμε από τον φούρνο, τους αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά και τους βάζουμε σε ένα ταψί γεμάτο ζάχαρη άχνη και τους γυρνάμε πολύ καλά να καλυφθούν εντελώς. Τέλος τους τοποθετούμε σε μια πιατέλα.
Η συνταγή για τους Κουραμπιέδες της Αλίσα περιέχεται στο βιβλίο της Εύας Κασιάρου «Όνειρο γλυκό… σαν κουραμπιές». Από το ίδιο βιβλίο είναι και η εικόνα που συνοδεύει την συνταγή, δημιουργία της εικονογράφου Γεωργίας Στύλου.