3 κουνουπιδάκια μικρά
2 κρεμμύδια ξερά μεγάλα
1 κουτί πασάτα ντομάτας
Λίγο σέλινο (φρέσκο ή ξερό) ψιλοκομμένο
Χυμό ενός λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλας
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Ελαιόλαδο
Χωρίζουμε σε μπουκετάκια τα κουνουπίδια ως εξής: γυρνάμε ανάποδα το κουνουπίδι (με το κοτσάνι προς τα πάνω) και με ένα μαχαίρι κόβουμε τα χοντρά παρακλάδια του από τον κορμό. Πλένουμε και αφήνουμε να στραγγίξουν καλά. Κόβουμε τα κρεμμύδια μας σε κυβάκια.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε μπόλικο ελαιόλαδο και μόλις αυτό κάψει, αρχίζουμε να τσιγαρίζουμε τα μπουκετάκια των κουνουπιδιών μας. Δύο μεγάλα πιρούνια βοηθάνε πολύ να τα γυρίζουμε (όπως κάνουμε με τα σνίτσελ)! Τσιγαρίζουμε μέχρι να αποκτήσουν αραιά και που σκουρόχρωμα στίγματα, προσθέτοντας όποτε χρειάζεται ελαιόλαδο. Κάθε μπουκετάκι που ετοιμάζεται στο τηγάνι, το μεταφέρουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα. Όταν τελειώσουμε με το τσιγάρισμα των κουνουπιδιών, τσιγαρίζουμε στο τηγάνι μας τα κρεμμύδια προσθέτοντας αλάτι, σέλινο, κανέλα και πιπέρι. Κατόπιν ρίχνουμε την πασάτα, λίγο νεράκι -ξεπλένουμε με αυτό την συσκευασία- και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση αφού βέβαια τα ανακατέψουμε.
Μόλις ετοιμαστεί η σύβραση των κρεμμυδιών με τη πασάτα, αδειάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού στην κατσαρόλα με τα κουνουπίδια, προσθέτοντας και 1 λίτρο νερό καυτό. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα για 1 με 1 1/2 ώρα μέχρι να μαλακώσουν τα χοντρά κομμάτια των κουνουπιδιών μας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι καυτό, δεν θέλουμε να κολυμπάνε στο νερό! Λίγο πριν κατεβάσουμε από την φωτιά ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και αναδεύουμε από τα χεράκια της την κατσαρόλα.
Σημείωση: Με ανάδευση ανακατεύουμε και το φαγητό μας κατά την διάρκεια του βρασμού. Δεν χρησιμοποιούμε κουτάλι ή κουτάλα γιατί θα μας χαλάσει τα μπουκετάκια.