7 κούπες αλεύρι ολικής άλεσης για ψωμί
1 κούπα βούτυρο φρέσκο
2 κούπες ζάχαρη
1 1/6 κούπα γάλα χλιαρό
4 αυγά
4 βανίλιες
1/2 κουταλάκι τριμμένη μαστίχα
2 κουταλιές αμμωνία
Σε ένα μπωλ χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, και μία μία τις βανίλιες και χτυπάμε καλά. Ρίχνουμε και την κοπανισμένη μαστίχα. Στη συνέχεια ρίχνουμε δύο κούπες από το αλεύρι και ανακατεύουμε. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε λίγο το γάλα να γίνει χλιαρό και πάνω από το μπωλ με τη ζύμη μας του βάζουμε την σόδα και την ανακατεύουμε μέσα να φουσκώσει και το προσθέτουμε στο μείγμα. Ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε με τους γάντζους του μίξερ μας για λίγα λεπτά μέχρι να δούμε τη ζύμη μας να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπωλ και να γυαλίζει. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για ένα τεταρτάκι.
Ανοίγουμε μια πλαστική σακούλα κατάψυξης και της βάζουμε αρκετή από τη ζύμη μας. Κόβουμε λίγο την μία γωνία της με ψαλίδι. Στο δεξί μας χέρι κρατάμε την άκρη της σακούλας που κλείνει την ζύμη μέσα και κρατάμε τη σακούλα υπό γωνία. Με το αριστερό χέρι μας πιέζουμε ελαφρά κοντά στην τρύπα που φτιάξαμε και κανονίζουμε το πόση ζύμη θα βγει (προσέχουμε να είναι το ίδιο μακριά ώστε να γίνουν ομοιόμορφα τα κουλουράκια). Η ζύμη βγαίνει σε μακριά κορδόνια. Αν θέλουμε τα κουλουράκια μας να είναι στρογγυλά τα πλάθουμε ελάχιστα (δεν χρειάζεται πολύ) και τα τοποθετούμε μακριά το ένα από το άλλο σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε δύο δύο τα ταψιά στους 180 βαθμούς με αέρα σε προθερμασμένο φούρνο για 17-20 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και απολαμβάνουμε πεντανόστιμα και τραγανά κουλουράκια ολικής Πασχαλινά!!!