350γρ. καθαρισμένες φράουλες
1/2 κούπα ζάχαρη
2 κουταλιές νερό
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
1 κουταλιά λικέρ φράουλα ή άλλο ποτό φράουλας (προαιρετικά)
Σε ειδικό σκεύος για φούρνο μικροκυμάτων βάζουμε την ζάχαρη, το νερό και τον χυμό λεμονιού. Ζεσταίνουμε στο δυνατό για δύο λεπτά. Ανακατεύουμε και σταματάμε όταν βεβαιωθούμε πως η ζάχαρη έχει διαλυθεί εντελώς. Βάζουμε τις φράουλες σε ένα μπλέντερ, τους προσθέτουμε το μείγμα της ζάχαρης, και δουλεύουμε το μείγμα μας μέχρι να γίνει ομοιόμορφο. Βάζουμε τον πολτό των φρούτων σε σουρωτήρι, βοηθάμε πιέζοντας τον πολτό με κουτάλι ή το χέρι μας και κρατάμε το σουρωμένο μείγμα (πετάμε τα σπόρια από τις φράουλες). Προσθέτουμε το λικέρ αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και ανακατεύουμε καλά. Η κουλί φυλάσσεται στο ψυγείο το πολύ για μια εβδομάδα ενώ στον καταψύκτη φυλάσσεται για δυό με τρεις μήνες.