Μισό κιλό αμύγδαλα, ζεματισμένα και ξεφλουδισμένα
1 κιλό μέλι
Προαιρετικά-όποιος θέλει για άρωμα στη γεύση:
1 ξύλο κανέλας
Λίγη αρμπαρόριζα
1 σφηνάκι κονιάκ
Βάζετε σε μια κατσαρόλα τα αμύγδαλα, το 1/3 του μελιού (το ξύλο κανέλας και την αρμπαρόριζα). Τα ανακατεύετε διαρκώς μέχρι να πάρουν χρώμα δηλαδή να καβουρντιστούν. Όταν ροδίσουν τα αμύγδαλα, ρίχνετε στη κατσαρόλα και το υπόλοιπο μέλι, (το κονιάκ) και ανακατεύετε έντονα να πάρει βράση το μείγμα. Είναι έτοιμο όταν το μέλι και τα αμύγδαλα «έχουν δέσει» και το μείγμα δεν σουρώνει εύκολα από το πιρούνι. Το βγάζετε από τη φωτιά και το αδειάζετε όλο σε μια μεγάλη πιατέλα να κρυώσει.
Το «κουφέτο» είναι παραδοσιακό γλυκό κουταλιού της Σαντορίνης και σερβίρεται στους γάμους και τους αρραβώνες. Τα μοναδικά υλικά του είναι το μέλι και τα αμύγδαλα. Μέλι για να είναι συμβολικά γλυκιά η ζωή του ζευγαριού και αμύγδαλα γιατί είναι καρποί της γονιμότητας. Το παραδοσιακό σερβίρισμα γίνεται με την πιατέλα, την οποία κρατά η μαμά της νύφης, περνώντας από κάθε καλεσμένο και παίρνει ο καθένας με κουταλάκι.
Όμως τα τελευταία χρόνια λόγω της τουριστικής ανάπτυξης, το «κουφέτο» σερβίρεται πλέον σε όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις στο νησί όπως εγκαίνια, πανηγύρια, εορτές, βαφτίσια, κλπ.
Γλυκό κουταλιού “κουφέτο” σερβίρεται και στους Μηλιώτικους γάμους με ελαφρές παραλλαγές στη συνταγή. Η βασική διαφορά όμως είναι ότι το “κουφέτο” της Μήλου φτιάχνεται από κολοκύθα κομμένη σε πολλά μικρά κομμάτια, ενώ το “κουφέτο” της Σαντορίνης φτιάχνεται από αμύγδαλα.
Την συνταγή μας έστειλε ένας επισκέπτης της Ματιάς, τον οποίο και ευχαριστούμε πολύ!