Μισό κιλό κολοκύθα κόκκινη, καθαρισμένη και κομμένη σε κομμάτια «κυδωνάτα»
Μισό κιλό μέλι
Μισό κιλό ζάχαρη
1 νεροπότηρο αμύγδαλα, ζεματισμένα και ξεφλουδισμένα
Ξύλα κανέλας
Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί -εκτός από τα αμύγδαλα- σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε. Είναι έτοιμο όταν το μείγμα “έχει δέσει”. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα, τα αφήνουμε λίγο να ροδίσουν και κατεβάζουμε το γλυκό από τη φωτιά. Όταν κρυώσει το βάζουμε σε γυάλινα βάζα και σε κάθε βάζο προσθέτουμε από 1-2 ξύλα κανέλας. Το σερβίρουμε σε πιατάκια του γλυκού.
Το «κουφέτο» είναι παραδοσιακό γλυκό κουταλιού της Μήλου και σερβίρεται στους γάμους και τους αρραβώνες. Γλυκό κουταλιού “κουφέτο” σερβίρεται και στους Σαντορινιούς γάμους με μικρές παραλλαγές στη συνταγή. Η βασική διαφορά όμως είναι ότι το “κουφέτο” της Σαντορίνης φτιάχνεται από αμύγδαλα, ενώ το “κουφέτο” της Μήλου φτιάχνεται από κολοκύθα.
Την συνταγή αυτή μας έστειλε ένας επισκέπτης της Ματιάς, τον οποίο και ευχαριστούμε πολύ!