1 φλ. ελαιόλαδο
1/2 φλ. κόκκινο κρασί
1/2 φλ. χυμός πορτοκάλι +1/2 κ.γ. σόδα μαγειρικής
1/2 φλ. καστανή ακατέργαστη ζάχαρη
1 1/2 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
1/2 κ.γ. τζίντζερ
1/2 πορτοκάλι (ξύσμα)
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κιλό αλεύρι ολικής + 1/4 αλεύρι (όσο χρειαστεί)
Καστανή ακατέργαστη ζάχαρη για πασπάλισμα
Ρίχνουμε πρώτα σε μία λεκάνη τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο. Με το σύρμα τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το κρασί, την κανέλα, το γαρίφαλο, το τζίντζερ και τη σόδα στο χυμό. Ρίχνουμε στο μείγμα το ξύσμα. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα να ενωθούν τα υλικά. Ρίχνουμε το μισό αλεύρι, ζυμώνουμε και λίγο λίγο προσθέτουμε το υπόλοιπο και το μπέικιν πάουντερ μέχρι η ζύμη να γίνει εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια. Δεν ζυμώνουμε πολλή ώρα τη ζύμη γιατί θα σκληρύνουν τα κουλουράκια κανέλας.
Πλάθουμε τα κουλουράκια κανέλας σε πλεξίδα. Τα αραδιάζουμε σε λαδόκολλα σε λαμαρίνα και πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη. Τα ψήνουμε στους 170º C σε αέρα για 30’-40’.