Η συνταγή αυτή είναι του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγελόγλου. Δημοσιεύθηκε στην ομάδα “ΔΕΥΤΕ ΑΡΙΣΤΗΣΑΤΕ”!
Μην παραλείψετε να δείτε και το blog του Πατέρα Χριστόδουλου “Βασιλίνος”!
Κότσι χοιρινό
Πράσα
Σελινόριζα
Κλωνάρια σέλινου
Καρότο
Άνηθος
1 ξερό κρεμμύδι (μεγάλο)
Δαμάσκηνα
4 σκελίδες σκόρδο
2 φύλλα δάφνης
1 στικ κανέλας
6 κόκκοι μπαχάρι
Αλάτι
1 ποτηράκι κρασί (λευκό)
Ζωμός λαχανικών
Υλικά για την κρέμα:
Χυμός 1 λεμονιού
Χυμός 1 πορτοκαλιού
3 κ.σ. μουστάρδα
Μαύρο πιπέρι
1/2 κ.γλ. κουρκουμά
200ml κρέμα γάλακτος
Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σωτάρουμε το κρέας μας. Όταν πάρει ωραίο χρώμα, το κατεβάζουμε στην πιατέλα μας. Στη συνέχεια σωτάρουμε ελαφρά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και όταν λίγο μαραθεί, προσθέτουμε 1 στικ κανέλας, 6 κόκκους μπαχάρι και 2 φύλλα δάφνης. Προσθέτουμε μέσα και το κρέας μας και σβήνουμε με 1 ποτηράκι κρασί (λευκό). Αφήνουμε 3 λεπτά και προσθέτουμε βραστό ζωμό λαχανικών (που έχουμε ήδη έτοιμο στην κατάψυξη). Θέλουμε ο ζωμός να σκεπάσει το κρέας μας. Αφού αρχίσει να βράζει, ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία τόσο, όσο να σιγοβράζει το κρέας μας.
Μέχρι να βράσει το κρέας μας, εμείς σωτάρουμε ελαφρά και σε μέτρια φωτιά τα πράσα μας (κομμένα, πλυμένα, στραγγισμένα) και τα βγάζουμε σε μία πιατέλα. Έπειτα σωτάρουμε τη σελινόριζα (κομμένη, πλυμένη, στραγγισμένη) μέχρι να πάρει ένα απαλό χρώμα και τα κατεβάζουμε στην πιατέλα μας.
Εν τω μεταξύ, στα 35 λεπτά αναποδογυρίζουμε το κρέας μας (το πάνω- κάτω). Εάν σιγοβράζει, θα χρειαστούμε περίπου μιάμιση ώρα για να γίνει το κρέας μας, και κάπου στην 1 ώρα και 10 λεπτά γυρίζουμε το κρέας μας για μια ακόμη φορά. Προσθέτουμε το αλάτι μας (και δοκιμάζουμε αν είναι καλό στο αλάτι), προσθέτουμε τα πράσα μας και τα κλωνάρια του σέλινου με τα φύλλα του. Αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά και προσθέτουμε το καρότο μας, τα δαμάσκηνα, τον ψιλοκομμένο άνηθό μας, το σκόρδο και αφήνουμε να σιγοβράσουν για άλλα 15 λεπτά.
Περιμένουμε λοιπόν, ώσπου το κρέας μας να έχει βράσει και όλα τα λαχανικά μας να είναι βρασμένα «αλ ντέντε» (ώστε να απαιτείται μάσημά τους και όχι το λαχανικό που βάζουμε στο στόμα μας να είναι ήδη λιωμένο και να το καταπίνουμε αμάσητο…). Μη φοβηθείτε ότι επειδή θα είναι μισοβρασμένα τα λαχανικά, τάχα θα είναι βαριά για το στομάχι. Το φαγητό σας θα είναι πανάλαφρο, διότι εκείνο που δημιουργεί τα προβλήματα είναι όταν παραβράζουμε τα λαχανικά μας κι έχουν πλέον υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Τότε το φαγητό μας γίνεται «ενδοκρινής διαταράκτης» και προξενεί πολλά προβλήματα (τα οποία θα αναλύσουμε σε εύθετο χρόνο). Έτσι λ.χ. το πράσο μας θα πρέπει –ή δυνατόν- να σου δίνει στο βάθος του λίγη από την αίσθηση του φυσικού του καψίματος.
Εν τω μεταξύ, σε ένα μπωλ ρίχνουμε τον χυμό ενός λεμονιού και ενός πορτοκαλιού. Προσθέτουμε 3 κ.σ. μουστάρδα απαλή, μαύρο πιπέρι, 1/2 κ.γλ. κουρκουμά και 200ml κρέμα γάλακτος πηχτή. Με ένα πηρούνι τα χτυπάμε να ομογενοποιηθούν. Παίρνουμε και μία κουτάλα καυτό ζωμό και τον προσθέτουμε σιγά σιγά χτυπώντας το μίγμα μας. Στη συνέχεια περιχύνουμε στο φαγητό μας την κρέμα και αναδεύουμε να πάει παντού. Σερβίρουμε περιχύνοντας και στο πιάτο με το φαγητό μας την κρέμα. Είναι ένα φανταστικό πιάτο και μακράν εκείνης της εκδοχής που το κρέας με το πρασοσέλινο είναι ένα πολυβρασμένο φαγητό, όπου δεν ξεχωρίζεις κανένα από τα υλικά του.
Καλή Επιτυχία!
Διευκρινίσεις:
1) Εάν στο τέλος δεν καταφέρετε να έχετε περίπου 1 1/2 νεροπότηρο ζωμό, τότε μπορείτε να το διορθώσετε με 1 ή 2 (ανάλογα) κ.γλ. κορν φλάουρ, το οποίο βάζουμε στην κρέμα μας.
2) Αυτό το φαγητό γίνεται με χοιρινό κότσι ή λαιμό, με μοσχαρίσιο χτένι ή ποντίκι, με μπούτι από αρνάκι ή κατσικάκι και με ζυγούρι.
3) Από τα πράσα βάζουμε το λευκό τους μέρος (ενώ τα φύλλα τους τα βάζουμε σε σακουλάκι και τα τοποθετούμε στην κατάψυξη για κάποια άλλη μελλοντική χρήση).
4) Επίσης γίνεται φανταστικό και με το παραδοσιακό αυγόκομμα (κατά προτίμηση μόνο με τους κρόκους, ενώ τα ασπράδια μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για μια ωραία ομελέτα).
Η συνταγή αυτή είναι του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγελόγλου. Δημοσιεύθηκε στην ομάδα “ΔΕΥΤΕ ΑΡΙΣΤΗΣΑΤΕ”!
Μην παραλείψετε να δείτε και το blog του Πατέρα Χριστόδουλου “Βασιλίνος”!