2 στήθια κοτόπουλου
1/2 κιλό μανιτάρια κουμπιά κομμένα σε ροδέλες
1/2 φλιτζάνι λάδι ή όσο εσείς θεωρείτε σωστό
Ένα ποτήρι κρασί λευκό ή ροζέ.
1 κουταλίτσα του καφέ μέλι ή 2 κουταλιές του καφέ μαύρη ζάχαρη (πιο σίγουρη ως πρώτη φορά η μαύρη ζάχαρη. Το μέλι είναι πολύ γλυκό σε περίπτωση λάθους)
Λεπτοκομμένο μαϊντανό
Μια κουταλιά αλεύρι για να δέσει η σάλτσα ή φρέσκια κρέμα
Μερικά φύλλα ρίγανη φρέσκια ή ξερή ή δεντρολίβανο
Αν πλύνουμε το κοτόπουλο το στεγνώνουμε καλά.
Ανοίγουμε το κάθε στήθος σε λεπτότερες μερίδες. Απλώνουμε και τα δύο κομμάτια επάνω σε ένα πιάτο. Τα αλατοπιπερώνουμε, απλώνουμε τη ρίγανη και τη ζάχαρη από τη μεριά που αγγίζει στο κόκαλο μόνο. Κόβουμε το κάθε στήθος στα δύο, για να είναι η μερίδα αισθητικά πιο ωραία.
Ανάβουμε το μάτι στο ζεστό και ρίχνουμε το λάδι στο βαθύ τηγάνι, προσέξτε το λάδι να μην καπνίσει. Τοποθετούμε το κοτόπουλο προσεκτικά με τα μπαχαρικά του προς τα κάτω και το αφήνουμε να ροδίσει. Κάνουμε το ίδιο και από την άλλη πλευρά.
Προσθέτουμε το ποτήρι το κρασί σκεπάζουμε το τηγάνι και σβήνουμε τη φωτιά, περιμένουμε να ξεβράσει.
Σηκώνουμε κομμάτι κομμάτι το κοτόπουλο και το τοποθετούμε στο ταψάκι. Έχουμε κόψει τα μανιτάρια σε ροδέλες. Τα ρίχνουμε στο τηγάνι και από επάνω τους σκορπάτε την κουταλιά το αλεύρι. Σοτάρουμε τα μανιτάρια, ανακατεύουμε για να απορροφηθούν τα υγρά και προσθέτουμε λίγο ακόμα κρασί ή γάλα για να φτιάξουμε αρκετή σάλτσα να σκεπασθεί (και παραπάνω) το κοτόπουλο.
Δοκιμάζουμε όμως τη σάλτσα πριν αποφασίσουμε αν την αυξήσουμε με γάλα ή με κρασί. Αν είναι ξινή λόγω κρασιού χρησιμοποιούμε γάλα, όχι πάντως νερό.
Σκεπάζουμε το κοτόπουλο με τη σάλτσα μανιτάρια. Τοποθετούμε το ταψί στους 150 βαθμούς στο φούρνο για μισή ώρα, μέχρι να στρώσουμε το τραπέζι, να ετοιμάσουμε τις συνοδευτικές ταλιατέλες και την πράσινη σαλάτα.
Στο σερβίρισμα η σάλτσα πρέπει να είναι πηχτή και όχι νερουλή. Αν βγαίνει νερουλή αυξάνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου μέχρι να εξατμιστεί ακόμη λίγο και να ροδίσει.
Οι Κρητικοί φτιάχνουν την ίδια συνταγή χρησιμοποιώντας τσίπα, δηλαδή κρέμα γάλακτος αντί για αλεύρι και αποφεύγουν τη διαδικασία του φούρνου, αφού το κοτόπουλο έχει ήδη ψηθεί στο τηγάνισμα. Δεν χρησιμοποιούν γάλα ή ζάχαρη διότι το κρασί τους είναι γλυκό.
Στο σερβίρισμα γαρνίρετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Καλή όρεξη.
Την συνταγή αυτή μας έστειλε η Κατερίνα Αναστασάκη Μπέρη, και την ευχαριστούμε πολύ.