1 μεγάλο κοτόπουλο
2-3 πατάτες
1 κρεμμύδι ξερό
3-4 κλωνάρια σέλερι
Λίγο μαϊντανό
3-4 καρότα
3 γαρύφαλλα (μοσχοκάρφια)
Αλάτι, πιπέρι
Υλικά για τη σάλτσα:
6 κουταλιές αλεύρι
4-6 κουταλιές βούτυρο ή ελαιόλαδο
1 λεμόνι
Αλάτι, πιπέρι
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά μας. Πάνω στο κρεμμύδι καρφώνουμε τα γαρύφαλλα. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τρία δάχτυλα νερό, το κοτόπουλο, τα λαχανικά, αλάτι, πιπέρι και τα βάζουμε να βράσουν. Όταν βράσουν ξεκοκαλίζουμε το κοτόπουλο, βγάζουμε σε ένα πιάτο τα λαχανικά και κρατάμε το ζωμό.
Σε μια άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντάς τα καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο λίγο το ζωμό από το κοτόπουλο και ανακατεύουμε έντονα να μη μας σβολιάσει. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και χυμό λεμονιού ανάλογα με το γούστο μας και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η λεμονάτη σάλτσα μας.
Βάζουμε το κοτόπουλο στο κέντρο μιας πιατέλας και γύρω γύρω κόβουμε τα λαχανικά που έχουμε βράσει. Καλύπτουμε το κοτόπουλο με τη λεμονάτη σάλτσα μας και το απολαμβάνουμε είτε σκέτο είτε με ρύζι, μακαρόνια ή ακόμη και τηγανητές πατάτες!