Η συνταγή αυτή είναι του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγελόγλου. Δημοσιεύθηκε στην ομάδα “ΔΕΥΤΕ ΑΡΙΣΤΗΣΑΤΕ”!
Μην παραλείψετε να δείτε και το blog του Πατέρα Χριστόδουλου “Βασιλίνος”!
4 μπούτια κοτόπουλου
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
1 πράσο (μόνον το λευκό μέρος του, κομμένο σε ροδέλες)
6 φρέσκα κρεμμυδάκια (κομμένα στα τρία και το λευκό μέρος τους το κόβουμε στη μέση κατά μήκος)
1 μικρό φινόκιο (μαραθόριζα) χονδροκομμένο
1 κιλό σέσκουλα (κομμένα τα φύλλα στα δύο)
2 μαρούλια (κομμένα τα φύλλα στα δύο)
1/2 ματσάκι μάραθος ή άνηθος (χονδροκομμένος)
Λίγα φύλλα φρέσκου δυόσμου
1 φλούδα λεμονιού (ακέρωτου)
1 στικ κανέλας
Αλάτι
1 ποτηράκι κρασιού λευκό κρασί
Ζωμός λαχανικών – μυρωδικών
1 κ.σ. βούτυρο
5 κόκκοι μπαχάρι
Ελαιόλαδο
Υλικά για το αυγόκομμα:
4 κρόκοι αυγών
Χυμός 1 λεμονιού
Πιπέρι μαύρο
1 κ.σ. μουστάρδα απαλή
1 κ.γλ. κορν φλάουρ
1) Βάζουμε ελαιόλαδο στο νταβαδάκι μας, όσο να καλύψει τον πάτο του. Προσθέτουμε και 1 κ. σούπας βούτυρο και σε μέτρια φωτιά σωτάρουμε τα μπούτια του κοτόπουλου και από τις δυο μεριές, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Όταν είναι έτοιμα, τα κατεβάζουμε σε μια πιατέλα.
2) Στη συνέχεια στο ίδιο λάδι σωτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το πράσο μέχρι να μαραθούν. Όταν είναι έτοιμα, προσθέτουμε μέσα και τα μπούτια κοτόπουλου και σβήνουμε με λευκό κρασί. Προσθέτουμε 5 κόκκους μπαχάρι και αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ.
3) Προσθέτουμε βραστό ζωμό λαχανικών – μυρωδικών (που έχουμε έτοιμο) μέχρι να καλύψει τα μπούτια. Προσθέτουμε μέσα και μια φλούδα ενός (ακέρωτου) λεμονιού και 1 στικ κανέλας και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 45 λεπτά, χωρίς καπάκι (το βράσιμο του κοτόπουλου είναι σχετικό, διότι άλλο βράσιμο χρειάζεται το κοτόπουλο της αγοράς, άλλο της ελευθέρας βοσκής, άλλο το χωριάτικο «αλανιάρικο» κ.λ.π.).
4) Όσο το κοτόπουλο βράζει, ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα δύο δάχτυλα νερό και το βάζουμε να βράσει. Όταν βράσει, κάνουμε ένα ζεμάτισμα δευτερολέπτων στα χορταρικά μας, ίσα ίσα να περιορισθεί ο όγκος τους και τα βγάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.
5) Όταν το κοτόπουλο είναι έτοιμο, προσθέτουμε το αλάτι (και δοκιμάζουμε). Στη συνέχεια προσθέτουμε το μαρούλι, το σέσκουλο, μάραθο (ή άνηθο), δυόσμο, φρέσκο κρεμμυδάκι και το φινόκιο και σε σιγανή φωτιά αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15 λεπτά.
6) Σε ένα μπωλ βάζουμε 4 κρόκους αυγών, χυμό ενός λεμονιού, λίγο μαύρο πιπέρι, 1 κ.σ. απαλή μουστάρδα και 1 κουτ. γλυκού (γεμάτο) κορν φλάουρ (ανάλογα και το ζουμάκι που έχουμε). Χτυπάμε με σύρμα και ομογενοποιούμε τα υλικά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά το φαγητό και ακολουθούμε τη γνωστή διαδικασία αυγοκόμματος.
Διευκρινίσεις:
1) Για χόρτα μπορούμε να προσθέσουμε και όποιο άλλο μας αρέσει ή να αντικαταστήσουμε. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άγρια χόρτα, σπανάκι, αντίδια κ.λ.π. Εμένα λ.χ. μου αρέσει με μοναδικό χορταρικό τα πικρά κόκκινα ραδίκια∙ αυτή η πικρή λεμονάτη γεύση τους «με τρελαίνει».
2) Στο αυγόκομμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το ασπράδι, με τη διαφορά ότι θα κάνουμε το αυγόκομμα μόνο με αυγά και λεμόνι και πιπέρι και θα αυγοκόψουμε το φαγητό. Τη δε μουστάρδα και το κορν φλάουρ θα τα κτυπήσουμε νωρίτερα με ένα σύρμα και με λίγο ζωμό ζεστό, θα το ρίξουμε αυτό πρώτα στο φαγητό, αφήνοντας 2 λεπτά να σιγοβράσει και αμέσως μετά κάνουμε το αυγόκομμα (αν χρησιμοποιήσουμε το ασπράδι, δεν μπορούμε να το ξαναζεστάνουμε, γιατί θα κόψει το αυγόκομμα).
Η συνταγή αυτή είναι του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγελόγλου. Δημοσιεύθηκε στην ομάδα “ΔΕΥΤΕ ΑΡΙΣΤΗΣΑΤΕ”!
Μην παραλείψετε να δείτε και το blog του Πατέρα Χριστόδουλου “Βασιλίνος”!